Press "Enter" to skip to content

Viktor Orban a cerut UE să finanţeze ridicarea de garduri la graniţe – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Premierul ungar Viktor Orban a îndemnat Uniunea Europeană să finanţeze ridicarea de garduri la graniţe, o idee considerată mult timp drept inadecvată.
Afirmația a fost făcută de liderul ungar înaintea unui summit al liderilor UE consacrat reducerii imigraţiei ilegale, relatează Reuters.
Summitul celor 27 de lideri ai statelor din UE a fost convocat după ce Austria şi Ţările de Jos s-au plasat în fruntea unui cor de plângeri privind intensificarea sosirilor de migranţi, notează Reuters. Agenţia UE pentru graniţe Frontex a raportat că anul trecut s-au înregistrat 330.000 de treceri ilegale, cel mai mare număr după 2016.
Mai multe țări europene au ridicat garduri la graniță
Potrivit Agerpres, statele UE sunt profund divizate în legătură cu asumarea sarcinii de a acorda asistenţă refugiaţilor pe teritoriu lor şi s-au concentrat ani la rând pe întărirea graniţelor naţionale externe pentru a împiedica sosirile pe rute neoficiale – şi adesea letale.
Unele ţări ca Polonia, Ungaria şi Slovenia au ridicat garduri la graniţe pentru a-i ţine la distanţă pe refugiaţi şi migranţi, deşi Comisia Europeană, care se ocupă de bugetul comun al blocului, a refuzat până acum să plătească pentru astfel de bariere, susţinând că acestea ar fi contrare valorilor democratice şi drepturilor omului.
Orban a cerut ca UE să finanțeze ridicare de garduri la graniță
Într-o videoconferinţă înaintea summitului de joi şi vineri, alături de omologii săi din Polonia, Belgia, Finlanda, Malta şi Bulgaria, Viktor Orban a cerut UE să finanţeze asemenea proiecte, afirmând că „gardurile apără întreaga Europă”, potrivit şefului biroului său de presă, citat de MTI.
De asemenea, opt state membre ale UE – Austria, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Malta, Slovacia – au cerut, înaintea summitului UE, suplimentarea din fonduri UE a măsurilor de protecţie a frontierelor externe ale Uniunii, accelerarea returnărilor şi noi acorduri în materie cu ţări terţe.
„În opinia noastră, actualul sistem de azil este defect şi foloseşte în primul rând traficanţilor cinici, care profită de pe urma nefericirii femeilor, bărbaţilor şi copiilor“, se spune în scrisoarea consultată de agenţia de presă austriacă APA.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!