Press "Enter" to skip to content

Vaccinurile anti-COVID de la Pfizer și AstraZeneca, eficiente și împotriva tulpinii din India

Distribuiți acest articol!

Conform datelor unui nou studiu, vaccinurile fabricate de Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford au aproape același nivel de eficiență împotriva variantei indiene a coronavirusului ca și a celei britanice.

Realizarea studiului

Datele studiului realizat de autorităţile sanitare din Anglia, Public Health England, în perioada 5 aprilie – 16 mai, serul Pfizer/BioNTech a demonstrat o eficacitate de 88% împotriva bolii simptomatice a tulpinii indiene la două săptămâni după a doua doză, comparativ cu 93% eficienţă contra variantei engleze. În aceeaşi perioadă, vaccinul AstraZeneca a funcționat 60%, comparativ cu 66% contra variantei engleze care a fost detectată în Kent, potrivit AFP.

Ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, a lăudat rezultatele, numindu-le „inovatoare” pentru perioada în care guvernul se bazează pe campania sa de vaccinare pentru a se proteja de un focar al tulpinii indiene, care pune în pericol continuarea planului său de relaxare a restricţiilor.

Potrivit Ro Health Review, pentru a opri răspândirea acestei variante B.1.617.2, care riscă să devină „dominantă” potrivit autorităţilor sanitare, perioada dintre cele două doze de vaccin (până la trei luni) a fost redusă la opt săptămâni pentru persoanele de peste 50 de ani şi cele mai vulnerabile, iar testarea fost intensificată în zonele afectate (în special nord-vestul Angliei şi unele zone din Londra).

Statistici

Cele două vaccinuri studiate sunt eficiente 33% împotriva bolii simptomatice cauzate de varianta indiană la trei săptămâni după injectarea primei doze, comparativ cu aproximativ 50% împotriva variantei Kent, potrivit PHE. Genomul coronavirusului a fost secvenţiat pentru 12.675 de cazuri incluse în acest studiu, dintre care 1.054 au fost variante indiene.

Potrivit datelor PHE, cel puţin 2.889 de cazuri ale variantei indiene au fost înregistrate în Anglia în perioada 1 februarie – 18 mai. Dintre acestea, 104 cazuri au dus la o vizită la urgenţă, 31 au necesitat spitalizare şi şase au decedat.

„Două doze din oricare vaccin oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva bolii simptomatice a variantei B.1.617.2. Ne aşteptăm ca vaccinurile să fie şi mai eficiente în prevenirea spitalizărilor şi deceselor”, a declarat Mary Ramsay, manager imunizare la PHE.

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!