Press "Enter" to skip to content

USR vrea să stingă lumina în România: Un grup energetic de la Rovinari va fi închis – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Complexul Energetic Oltenia funcționa, joi, cu șapte grupuri energetice pornite și livra în Sistemul Energetic Național în jur de 1.600 de MW. În timp ce compania energetică asigura peste un sfert din energia țării, Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, membru USR, era la poarta Carierei Roșia și a chemat poliția pentru a constata că exploatarea minieră funcționează, deși Tribunalul București a decis suspendarea avizului de mediu.
Până la urmă cariera a fost oprită, iar Berceanu a anunțat că a depus plângere penală la poliție, iar senatorul USR Dragoș Popescu a sesizat Garda Națională de Mediu. Președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan a declarat că, compania energetică a declarat recurs împotriva încheierii de ședință a Tribunalului București și spera ca judecata să aibă loc în regim de urgență, altfel decizia instanței va avea un ”impact economic și social major, la nivel național”, în condițiile în care, a fost fixat termen pentru judecarea fondului abia în luna septembrie.
Decizie controversată
Tribunalul București a admis cererea asociației Bankwatch și a decis, printr-o încheiere de ședință, pe 17 iunie a.c., suspendarea avizului de mediu al Carierei Roșia, până la judecarea fondului, adică până instanța va horărî dacă anulează sau nu avizul de mediu.

Trebuie spus că exploatarea minieră de la Roșia, cea mai mare din România, are aproximativ 1.200 de salariați și asigură în jur de 10.000 de tone de cărbune, zilnic, necesare funcționării unui grup energetic al termocentralei de la Rovinari.
La intrarea în carieră, la Moșneni – Fărcășești, a ajuns, joi, Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, demis de la conducerea instituției, în septembrie, anul trecut. Berceanu este membru USR, iar în urmă cu trei zile și-a lansat candidatura la șefia partidului.
Acesta a sunat la 112 și a solicitat un echipaj de poliție care să constate că nu e respectată soluția instanței, deși aceasta fusese comunicată CEO cu doar câteva minute mai devreme.
Reprezentanții USR au sesizat poliția
În final, cariera a fost închisă, iar Berceanu a depus plângere penală pentru nerespectarea OUG 195/2005 privind protecția mediului.
Actul normativ prevede, la Art.98, alin (2), lit.c, că, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă continuarea activității după suspendarea acordului de mediu sau a autorizației, respectiv a autorizației integrate de mediu, (ATENȚIE!) dacă faptele ”au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală”.
În același timp, senatorul USR Dragoș Popescu, care îl însoțea pe Berceanu, a sesizat Garda Națională de Mediu.

Burlan: Închiderea carierei înseamnă închiderea unui grup energetic de la Rovinari.
Președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan a afirmat, într-o intervenție la un post local de televiziune, că fe când s-a înființat CEO, Bankwatch încearcă să blocheze activitatea și să se folosească de tot felul de tertipuri pentru a îngreuna activitatea companiei.
”Instanța a reținut că Bankwatch a reușit să creeze o aparență că acordul de mediu a fost emis cu nerespectarea prevederilor legale și decide suspendarea acordului de mediu,

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!