Press "Enter" to skip to content

Ucraina recunoaște oficial că e depășită de situație: Nu avem cu ce intercepta rachetele hipersonice – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Ucraina nu dispune de arme pentru a intercepta și doborî tipul de rachete lansat sâmbătă de Rusia asupra Kievului și a unui bloc din Dnipro, a declarat comandantul Forțelor Aeriene din Ucraina. Sirenele aeriene au răsunat după atacuri, Moscova lansând circa 50 rachete asupra mai multor regiuni ucrainene.
Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, general-locotenent Mikola Olesciuk a declarat pentru Ukrainska Pravda că cinci rachete KH-22 au fost lansate vineri asupra capitalei ucrainene și asupra unor blocuri locuite din orașul Dnipro.
Cel puțin 20 de oameni au murit și peste 70 de oameni au fost răniți în urma acestui atac.
Rachetele au fost lansate din bombardiere cu rază lungă de acțiune TU-22M3 din regiunea Kursk și de deasupra Mării Azov. Rachetele de croazieră KH-22 au un focos de aproximativ 950 kg, și au o autonomie de până la 600 km.
„Locația aproximativă de lansare, altitudinea și viteza de zbor au fost detectate prin mijloace radar. Nu există nicio îndoială că a fost o rachetă Kh-22”, a spus oficialul militar explicând că una dintre ele a fost lansată din regiunea Kursk.
„Forțele Armate ale Ucrainei nu au sisteme capabile să doboare acest tip de rachetă. De la începutul agresiunii militare a Rusiei, pe teritoriul Ucrainei au fost lansate peste 210 de rachete de acest tip. Nici una nu a fost doborâtă cu ajutorul apărării antiaeriene”, a spus el.
„Atunci când este folosită de la distanțe mari, abaterea de la țintă poate fi de sute de metri. Doar sistemele antiaeriene, care pot fi furnizate Ucrainei de către partenerii occidentali în viitor (sisteme precum Patriot PAC-3 sau SAMP-T), sunt capabile să intercepteze aceste ținte aeriene”.
Ucraina nu are suficientă capacitate aeriană pentru a doborî rachete balistice
Comandantul forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a precizat că Rusia a tras 33 de rachete de croazieră, sâmbătă, dintre care 21 au fost doborâte, a relatat CNN.
Exploziile care au zguduit Kievul au avut loc înainte ca sirenele aeriene să răsune, ceea ce este neobișnuit. O explicație probabilă este că atacul a fost efectuat cu rachete balistice, care sunt mai rapide decât rachetele de croazieră sau dronele.
Potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, Rusia a atacat Kievul cu rachete balistice dinspre nord (Belarus).
„Rachetele balistice nu sunt ușor de detectat și de doborât pentru noi”, a declarat el pentru presa locală.
Primarul Kievului, Vitali Klițciko a declarat că primele explozii de la Kiev au zguduit orașul sâmbătă dimineața devreme, locuitorii fiind îndemnați să se refugieze în adăposturi. El a precizat că fragmente de rachete au căzut într-o parte nelocuită a orașului, unde a izbucnit un incendiu, fără a face victime. Administrația regională a raportat un incendiu la un sit de infrastructură, iar adjunctul șefului biroului prezidențial al Ucrainei a declarat că lovitura a vizat „facilități de infrastructură critică”, a relatat WP.
Publicația americană nu a putut verifica imediat tipul de arme sau ținta exploziilor de la Kiev, dar responsabili militari ucraineni au precizat că Rusia a lansat „rachete de croazieră Kh-101/Kh-555,

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!