Press "Enter" to skip to content

Trei persoane și trei firme, urmărite penal de DNA în dosarul contractelor de achiziții la Baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Trei persoane și trei societăți comerciale sunt urmărite penal de DNA în dosarul contractelor privind o serie de achiziții la Baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu. În dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii pentru jumătate de milion de euro și 1,5 milioane de lei.
Potrivit unui comunicat al DNA dat publicității vineri, s-a început urmărirea penală împotriva a trei persoane fizice și a societăților comerciale SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shippping Grup SRL, pentru săvârșirea unor infracțiuni de: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, dacă fapta a fost săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, luare de mită și dare de mită.
Una dintre persoanele vizate ocupa funcția de coordonator transport (transportation coordinator) în Departamentul Transporturi (Transportation Office) din cadrul bazei militare Mihail Kogălniceanu, iar ceilalți doi suspecți controlau cele trei firme comerciale.
Coordonatorul de transport avea acces la informațiile de transport și le-ar fi dat celorlalți doi informații referitoare la contracte.
Accesul la datele respective ar fi permis SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shipping SRL să încheie mai multe contracte în contextul de mai sus și să încaseze de la de la autoritățile americane suma totală de peste 16.321.445‬ euro.
Pentru aceste „servicii” suspectul ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite, dintre care amintim: sume de bani, un teren în suprafață de 574 mp situat în municipiul Constanța, cu o valoare declarată de 250.000 lei și un autoturism AUDI Q7, cu o valoare declarată de 170.000 lei.
Comunicatul DNA:
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 858/VIII/3 din 30 septembrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de șase suspecți (trei persoane fizice și societățile comerciale SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shippping Grup SRL), pentru săvârșirea unor infracțiuni de: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, dacă fapta a fost săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, luare de mită și dare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada mai 2019 – septembrie 2022, unul dintre suspecți ar fi ocupat funcția de coordonator transport (transportation coordinator) în Departamentul Transporturi (Transportation Office) din cadrul bazei militare Mihail Kogălniceanu fiind acreditat și autorizat, să gestioneze și să lucreze cu informații confidențiale -„business sensitive”. Acest statut i-ar fi permis suspectului să aibă acces autorizat neclasificat, la sistemul Departamentului de Apărare al USA – Departament of Defense (DoD) în legătură cu activitatea zilnică, în cadrul domeniului de transport.
În contextul menționat mai sus, suspectul respectiv ar fi pus la dispoziția celorlalți doi suspecți,

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!