Press "Enter" to skip to content

Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de elevii cu media 10, și de cei cu 5 – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Legea care a fost prezentată de președintele Klaus Iohannis și de ministrul Educației Ligia Deca drept „reformatoare“ pentru învățământul din România se pregătește să intre în vigoare, iar odată cu ea au loc o serie de schimbări în legislația secundară – hotărâri de guvern, ordine de ministru – peste 300 de acte normative în următorii 4 ani. Bursele elevilor au fost „reformate“ prin această lege – pentru cele de merit, de exemplu, banii nu vor mai fi acordați după un prag de medie, cum au fost până acum, ci la paușal – o să le încaseze 30% dintre elevii din fiecare clasă care au cele mai mari medii și care au 10 la purtare, indiferent dacă au media 10 sau media 5, de exemplu. Bursele de studiu nu se mai acordă deloc, nici cele sociale pentru elevii navetiști din gimnaziu și primar, potrivit Edupedu.
Schimbarea criteriilor de acordare a burselor școlare vine într-un an căruia îi urmează un 2024 cu patru rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Până acum primeau burse de merit elevii care aveau media anuală generală de la 9,50 în sus, pragul fiind ridicat de la 8,50 în 2022, de predecesorul Ligiei Deca, Sorin Cîmpeanu.
Ce prevede Legea 198/2023:
Art. 108, alin 12: „Bursele elevilor din învățământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educației, după cum urmează:
a) bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru;
b) bursele sociale pentru toți elevii care se încadrează în criteriile și condițiile stabilite prin metodologia-cadru;
c) bursele tehnologice pentru elevii care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru;
d) bursele de excelență olimpică I și II pentru toți elevii care au obținut distincțiile prevăzute la alin. (11) lit. a) și b), cu respectarea metodologiei-cadru“.
Un proiect cu regulile și metodologia de acordare a burselor a fost recent pus în dezbatere de Ministerul Educației – singura condiție introdusă este ca elevii care primesc burse de merit să aibă 10 la purtare.
Pentru a vedea exact cum se aplică o asemenea măsură în practică, am comparat mediile de la proaspetele clase formate în licee, pentru că pentru acestea datele sunt încă disponibile. Mediile elevilor care au intrat în această vară în clasa a IX-a la liceele din țară au fost folosite deja pentru o ierarhizare care le-a stabilit opțiunile de admitere la liceu, apoi din nou pentru o ierarhizare care le-a stabilit locul în clasele dorite, iar acum urmează o nouă ierarhizare – primii 8 sau 9 din fiecare clasă din România vor primi și bani, câte 450 de lei pe lună, indiferent ce medii au. Exemplul nostru este pe liceu, dar regula este valabilă și în gimnaziu – elevii din ciclul primar nu mai iau decât burse sociale în acest an școlar.
Am comparat două clase de la aceeași specializare, de la colegii diferite din București.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!