Press "Enter" to skip to content

Testarea periodică și obligativitatea măștii – recomandările unui expert pentru deschiderea școlilor

Distribuiți acest articol!

Expert al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, profesorul Răzvan Cherecheș recomandă începerea școlii cu obligativitatea purtării măștii de către elevi și cu testare periodică, pentru evitarea răspândirii infectării cu coronavirus în rândul copiilor. 

Profesorul își bazează recomandările pe un studiu realizat de COVSIM Research Group și citat de Washington Post, potrivit căruia, în statele cu imunitate redusă, așa cum este România, șansele ca elevii nevaccinați și care nu au mai avut coronavirus să se infecteze este estimat la 91% în lipsa măștilor și a unui program de testare periodică.

„Proiecție matematică cu grafic dezvoltat de Washington Post (VEZI galeria foto – n.red.) – cu sub 30% rată de vaccinare, România se încadrează în primul grafic – imunitate redusă. Procent de copii infectați cu Delta, în funcție de măsurile luate:

– 91% fără mască, fără testare periodică;
– 79% fără mască, cu testare periodică;
– 49% cu mască, fără testare periodică;
– 22% cu mască, cu testare periodică.

Pe lângă masca obligatorie, Ministerul Educației trebuie să se mobilizeze și să asigure testarea periodică a elevilor și profesorilor, în condițiile unei rate de vaccinare atât de reduse”, a postat Răzvan Cherecheș, pe pagina sa de Facebook.

Ce măsuri ia România pentru diminuarea riscului de infectare în școli?

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în urmă cu doar câteva zile, că rămâne „o prioritate zero obiectivul de a asigura o educaţie de calitate pentru cât mai mulţi dintre elevi, deşi criza sanitară nu s-a încheiat încă”. Şeful statului a adăugat că vaccinarea anti-COVID este singura soluţie eficientă pentru a creşte siguranţa elevilor, studenţilor şi a cadrelor didactice.

„Câtă vreme incidenţa din ultimele 14 zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6 infectări la mia de locuitori, vom avea toţi copiii în sălile de clasă. Dacă se depăşeşte acest prag, şcolile trec în online în respectiva localitate”, a precizat Iohannis, în condiţiile în care până acum exista şi varianta de a-i trece în online doar pe elevii nevaccinaţi.

„Am convocat astăzi o întâlnire de lucru cu ministrul Sănătăţii şi cu ministrul Educaţiei pentru a discuta măsurile care urmează să fie luate pe fondul unei noi creşteri a infectărilor cu coronavirus. Ne aflăm în valul patru al pandemiei de COVID-19 şi am ţinut să discut cu cei doi miniştri, pe de o parte despre gradul de pregătire a sistemului medical, iar, pe de altă parte, despre începerea noului an şcolar. Un lucru este cert: amploarea efectelor acestui val pandemic depinde direct de gradul de vaccinare a populaţiei României. Chiar zilele trecute, experţii din sănătate au făcut publice o serie de analize din care rezultă că persoanele nevaccinate constituie majoritatea covârşitoare a cazurilor de infectări cu SARS-CoV2 şi de decese din cauza COVID înregistrate în ultima vreme în România. Nu există niciun dubiu că vaccinarea este principala măsură de protecţie împotriva îmbolnăvirii şi agravării bolii”, a declarat Klaus Iohannis, după şedinţa de lucru cu ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă,

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!