Press "Enter" to skip to content

Te poți omorî dacă iei singur medicamente de Covid? Medic clujean: „Risc de convulsii, chiar moarte subită” VIDEO

Distribuiți acest articol!

Paul Oargă, medic rezident pe secția de ATI, a explicat ce medicamente sunt potrivite pentru formele ușoare și moderate de Covid-19 și ce medicamente trebuie să evităm, fiindcă, în ciuda părerii pe care mulți o au, acele medicamente ne pot face mult rău dacă nu sunt administrate cu indicațiile medicului.

„Ai Covid-19 sau crezi că ai Covid-19, pentru că ai fie o tuse, fie febră sau o dispnee, adică lipsă de aer, fie un debut brusc de probleme de gust sau miros. Ce faci acum? Ce medicamente trebuie să iei? Ce medicamente să nu iei sub nicio formă? O să vedem acum”, spune medicul la începutul videoclipului publicat pe canalul său de YouTube.

Cu ce medicamente te poți trata singur, acasă?

Medicul a explicat toți pașii pe care trebuie să-l facă o persoană infectată cu Covid-19, cu o formă ușoară sau moderată, și când trebuie să apeleze la 112 pentru că situația se înrăutățește:

„Bun, în primul rând vorbim de forme ușoare sau moderate care pot fi tratate acasă. Cele mai importante, din capul locului, este să-ți anunți medicul de familie și DSP-ul, pentru că cei de la Direcția de Sănătate Publică te vor programa ulterior la o evaluare medicală la unul din spitalele din apropierea ta. Ți se va face o radiografie și câteva analize de sânge ca să vadă statusul tău de sănătate. Cei mai mulți români preferă să nu anunțe autoritățile, să ia medicamente de capul lor acasă, dar asta poate să cauzeze probleme.

Ia-ți un pulsoximetru de la farmacie și monitorizează saturația în fiecare zi. Ce înseamnă asta: pe o mână caldă, care nu se mișcă, de preferat să nu ai ojă sau lac de unghii (ca să fie monitorizarea eficientă), te uiți să veză să ai o saturație peste 94%. E foarte important dacă vezi și o tendință descrescătoare a saturației. Adică dacă azi ai 96-97, mâine ai 95-96, poimâine 93-94, deja începi să te alarmezi. În momentul în care saturația ta scade sub 94% trebuie să iei legătura fie cu medicul de familie, fie dacă e o urgență să suni la 112”, a spus Paul Oargă.

Dacă saturația nu-ți e mai mică de 94%, Oargă îți recomandă să folosești medicamente simptomatice, adică paracetamol sau ibuprofen, în niciun fel anticoagulant:

„Ține minte: dacă nu ai lipsă de aer și saturația ta este mai mare de 94%, te încadrezi în una dintre cele două forme – ușoare sau moderate, ceea ce e bine. Atunci, ce medicamente poți să iei? În primul rând, medicamente simptomatice. Adică dacă te doare capul, ai febră, ai dureri musculare folosește paracetamol și chiar și ibuprofen, pentru că ibuprofen nu s-a dovedit că ar cauza forme mai severe de Covid-19. Trebuie să te hidratezi foarte bine și trebuie să te miști un pic prin casă, adică să nu stai toata ziua în pat, să te uiți la televizor pentru că crește riscul de tromboză. Faptul că boala cauzează imflamație produce un status procoagulant și atunci există risc de evenimente tromoembolice.

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!