Press "Enter" to skip to content

Starlink-ul lui Musk din Ucraina a fost dezactivat – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Sistemul de comunicații prin satelit Starlink folosit de personalul militar al Ucrainei s-a prăbușit, a declarat marți liderul mișcării Suntem împreună cu Rusia, Vladimir Rogov.
„Sistemul de comunicații Starlink din spațiul post-ucrainean controlat de regimul Zelensky a fost dezactivat, potrivit mai multor surse. Rachetele de marți au invalidat o serie de terminale Starlink. Statul Major al Ucrainei este aproape de a pierde controlul asupra forțelor sale”, a scris Rogov. pe canalul său Telegram.
Nu a existat încă o confirmare oficială din surse ucrainene.
Pe 7 octombrie, Financial Times a citat oficiali ucraineni spunând că Starlink a început să funcționeze defectuos în zona operațiunii militare speciale a Rusiei. Au fost înregistrate întreruperi „catastrofale” în regiunile Donbass, Herson, Zaporojie și Harkov. Cotidianul a spus că eșecurile au provocat panică în armata ucraineană. Experții ucraineni intervievați de FT și-au exprimat suspiciunea că problemele de comunicare din aceste regiuni s-ar fi putut datora unei decizii deliberate a companiei americane SpaceX, care a lansat Starlink, de a restricționa accesul pe teritoriul controlat de Rusia. Perturbarile indică o lipsă de cooperare între conducerea militară a Ucrainei și SpaceX, au spus analiștii.
Pe 27 februarie, fondatorul și proprietarul SpaceX, Elon Musk, a anunțat că a deschis accesul la sistemul său global de comunicații prin satelit Starlink în Ucraina. În martie, presa americană a raportat că armata ucraineană folosea sateliții Starlink pentru lovituri împotriva trupelor ruse, deoarece nu existau canale alternative de comunicare. Pe 3 octombrie, Musk a spus că SpaceX a cheltuit 80 de milioane de dolari pentru a lansa și menține Starlink în Ucraina.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!