Press "Enter" to skip to content

Stare de război în Israel: Hamas a pornit o ofensivă împotriva armatei israeliene – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

În Israel a fost introdusă alerta de război după ce mii de rachete au fost lansate de luptătorii Hamas care trec granița cu parapanta, informează Sky News. Imagini filmate cu telefoane mobile arată, de asemenea, luptători Hamas care încearcă să ajungă în Israel pe mare cu ajutorul unor bărci mici, iar într-o evoluție extrem de neobișnuită, mai mulți luptători palestinieni par să fi trecut granița cu ajutorul parapantelor, ajungând în orașul Sderot, unde s-au auzit schimburi de focuri.
Sute de locuitori din nord-estul Fâşiei Gaza au fugit din casele lor sâmbătă dimineaţa, după declanşarea unei ofensive militare a braţului armat al Hamas împotriva Israelului, informează AFP, citată de Agerpres.ro. Bărbaţi, femei şi copii transportând pături şi alimente de primă necesitate au fost văzuţi părăsindu-şi locuinţele pentru a se îndrepta spre interiorul Fâşiei Gaza.
Președintele israelian și-a oferit sprijinul forțelor armate și serviciilor de urgență ale țării, care răspund la amenințarea reprezentată de luptătorii Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian, transmite Sky News.

”Transmit încurajările mele și puterea mea tuturor locuitorilor din Israel care sunt atacați”, a declarat președintele Isaac Herzog pe X (fostul Twitter)”. Îi putem învinge pe toți cei care ne doresc răul”, a adăugat el.

 Zeci de avioane de luptă ale IDF lovesc în prezent o serie de ținte aparținând organizației teroriste Hamas în Fâșia Gaza, transmite The Guardian.

Apocalyptic scenes right now in southern Israel. pic.twitter.com/uuseUdcytV
— Trey Yingst (@TreyYingst) October 7, 2023

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a anunțat că gruparea militantă Hamas a început un război împotriva Israelului și a promis că „Israelul va câștiga”, relatează Associated Press, citată de The Guardian. În urma unei reuniuni a cabinetului de securitate de la cartierul general al armatei israeliene din Tel Aviv, Gallant a avertizat că Hamas „a făcut o greșeală gravă” prin lansarea de rachete în sudul și centrul Israelului.
Deif a spus că atacul a fost începutul a ceea ce el a numit „Operațiunea Al Aqsa Storm”. Lansările vin după săptămâni de tensiuni sporite de-a lungul graniței volatile a Israelului cu Gaza și lupte grele în Cisiordania ocupată de Israel.

”Oficialii Hamas spun întotdeauna că vor răspunde Israelului „la momentul și în locul pe care îl vom alege noi”. Dar momentul acestui atac aerian și terestru fără precedent i-a luat complet prin surprindere atât pe israelieni, cât și pe palestinieni. Cele două părți tocmai negociaseră un armistițiu, mediat de Qatar, Egipt și ONU, după trei săptămâni de violențe și tulburări la gardul de separare”, notează The Guardian. 

 Imaginile de pe camerele de supraveghere îi arată pe luptătorii Hamas intrând în oraș cu camionete și motociclete. Sirenele de raid aerian au răsunat în sudul și centrul Israelului, iar în orașele Tel Aviv, Ashkelon, Yavne și Kfar Aviv au avut loc explozii.
Agenția israeliană de salvare Magen David Adom a declarat că o femeie în vârstă de 70 de ani a fost grav rănită când o rachetă a lovit o clădire în sudul Israelului.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!