Press "Enter" to skip to content

Spital de zi pentru chimioterapie extins și transport asigurat pentru pacienți la Institutul Oncologic din Cluj

Distribuiți acest articol!

Managerul spitalului, dr. Vlad Cătălin, a anunțat că schimbările vizează atât pacienții, cât și personalul medical.  Prima măsură reprezintă mutarea triajului epidemiologic din fața spitalului în amfiteatrele institutului:

„Am decis mutarea triajului epidemiologic din containerele și corturile din fața spitalului în amfiteatrele din spatele institutului, spații care sunt destinate activității didactice, dar la care, prin înțelegere cu universitatea, am renunțat și am identificat soluții pentru ca pacienții noștri să primeze. Activitatea didactică rămâne, am identificat soluții ca și studenții să își poată desfășura activitatea.

Aceste lucruri (partea de triaj, testare, vaccinare) se realizează cu respectarea măsurilor epidemiologice, distanțarea fizică a pacienților, obligativitatea purtării măștii de protecție, conform metodologiilor în vigoare”, a declarat managerul institutului la conferința de presă, organizată la IOCN luni, 11 octombrie.

Spitalul de zi pentru chimioterapie, mărit

Conducerea spitalului accelerează procesul de extindere a Spitalului de zi pentru chimioterapie, proiect prin care va fi mărită capacitatea de tratament a pacienților, se va reduce aglomerația și se vor îmbunătăți condițiile:

„Am mărit capacitatea de tratament în Spitalul de zi pentru chimioterapie. Acest lucru l-am făcut prin prelungirea programului de lucru care se va desfășura în două ture. 

Se fac eforturi la nivelul conducerii prin accelerarea procesului de externalizare a spațiului, a spălătoriei, și extinderea Spitalului de zi în acest spațiu. Prin acest proiect ne dorim să creștem atât capacitatea de tratament a pacienților cât și să reducem aglomerația și să îmbunătățim condițiile pentru pacienții din Spitalul de zi. Avem aprobarea Ministerului Sănătății, am finalizat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Suntem în faza în care identificăm surse valide de finanțare atât de la bugetul de stat, cât și de la surse extrabugetare”, a continuat dr. Vlad Cătălin.

Transport pentru pacienți în Cluj-Napoca și satele vecine

Institutul de Oncologie a mai pus la punct și un proiect pilot prin care pacienții din Cluj-Napoca și satele vecine să beneficieze de transport către/dinspre spital.

„Suntem în curs de implementare a unui program pilot prin care dorim să asigurăm transportul pacienților din Cluj și din localitățile învecinate către institut și dinspre institut, totul pentru a facilita și a le pune la dispoziție pacienților noștri o cale mai ușoară de acces către serviciile de oncologie”, a explicat dr. Vlad Cătălin.

Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, a mărturisit că în Cluj se tratează de trei ori mai mulți pacienți cu cancer decât în București: 

„Profesioniștii de aici tratează de trei ori mai mulți pacienți decât Institutul Oncologic din București. Vă pot da cifre, 200 pe zi la Institutul Oncologic București, nu vreau să denigrez pe nimeni, dar ca să vedeți câtă empatie și compasiune există la Cluj. În Institutul din Cluj se tratează 600 de pacienți pe zi. E o mică mare diferență. (…) Au tratat bolnavi din București, Suceava, Iași pentru că pacienții au găsit aici siguranța de care au nevoie.”

Măsuri pentru personalul medical IOCN

În același timp,

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!