Press "Enter" to skip to content

Sindicaliștii afirmă că Termoenergetica riscă să intre în insolvență înainte de sezonul de iarnă  – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Sindicatul Profesional Termoficare București a scris Guvernului, precum și primarului general Nicușor Dan, că la data de 1 septembrie 2023, în pragul noului sezon de iarnă, datoriile acumulate de Termoenergetica către ELCEN vor trece de 1 miliard de lei, ca și deficitul de cash-flow. Cu scrisoarea sindicatului pe masă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja – responsabil de activitatea ELCEN aflată în subordinea ministerului – a trimis o informare întregului Guvern, în care anunță că Bucureștiul este amenințat cu sistarea alimentării cu energie termică.
60M.RO a consultat schimbul de scrisori/adrese dintre Sindicatul Profesional Termoficare București și ministrul Energiei Sebastian Burduja, respectiv Guvern (prezentate în fotocopie, mai jos).
În scrisoarea din 2 august, sindicaliștii spun că situația financiară „deosebit de gravă”, respectiv acumularea de datorii, poate conduce la intrarea în insolvență a Termoenergetica (CMTEB S.A.) și poate pune „în pericol asigurarea contituității serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul București, cu consecințe dezastruoase pentru beneficiarii acestui serviciu public”, printre care enumeră: peste 500.000 de apartamente, numeroase școli, grădinițe, creșe, spitale, baze sportive și instituții publice.
La rândul său, ministrul Energiei, informează în răspunsul din 8 august că „intrarea în incapacitate de plată a celor doi operatori economici ce deservesc un serviciu public deosebit de important, de interes economic general – alimentarea cu energie termică la nivelul Municipiului București – ar conduce la imposibilitatea prestării acestui serviciu.”. Informația a fost transmisă către prim-ministrul Marcel Ciolacu, miniștrii Dezvoltării și Finanțelor, Ioan Boloș și Adrian Veștea, precum și către primarul general Nicușor Dan.
Potrivit ultimului document, Sebastian Burduja nu identifică o soluție, ci cere primarului general Nicușor Dan să vină la discuții cu Ministerul Energiei, Termoenergetica și ELCEN, pentru a găsi „soluțiile legale care se impun care să conducă la achitarea datoriilor înregistrate de Termoenergetica către ELCEN” și pentru a împiedica insolvența primului operator și falimentul celui de al doilea. Cu toate acestea, potrivit lui Burduja, primarul general Nicușor Dan nu i-a răspuns, deși are responsabilități de organizare, coordonare, monitorizare și control asupra serviciului public de alimentare cu energie termică.
În data de 2.08.2023, datoria Termoenergetica către furnizorii de energie termică, respectiv ELCEN, se ridica la suma de 986.356.578 lei (inclusiv TVA), potrivit datelor Sindicatului Profesional Termoficare București. În urmă cu două zile, ministrul Burduja anunța că ELCEN traversează o situație de criză după ieșirea din insolvență, „iar creditorii pot cere direct falimentul”.
Extrase din scrisoarea Sindicatul Profesional Termificare București

Sindicatul Profesional Termoficare București – atrage atenția asupra situației financiare critice în care se află în acest moment Compania Municipală Termoenergetica – CMTEB, fiind în imposibilitatea de a-și achita datoriile certe, lichide și exigibile.
În data de 2.08.2023, datoria CMTEB către furnizorii de energie termică se ridică la suma de 986.356.578 lei (inclusiv TVA), existând pericolul de a nu putea asigura continuitatea furnizării serviciului public de alimentare cu energie termică în București, în viitorul apropiat!
Cauza acestei situații financiare se găsește în necunoașterea de către CGMB, autoritate publică tutelară în subordinea căreia se află CMTEB SA,

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!