Press "Enter" to skip to content

Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război” – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev într-o scrisoare publicată de Daily Mail.
În mai 2022, Boris Bondarev, 42 de ani, un diplomat cu 20 de ani de experiență, și-a dat demisia de la misiunea diplomatică a Rusiei la ONU – unde lucra ca expert în controlul armelor – în semn de protest față de invazia rusă în Ucraina.
În prezent, trăiește în Elveția unde a primit azil politic.
„Văd cât de deliranți sunt Putin și acoliții săi și cum continuă să creadă, în ciuda a tot [ce se întâmplă], că Occidentul este prea slab pentru a rezista agresiunii lor.
Dar adevărul este că, atâta timp cât Putin rămâne la putere, Europa nu va fi niciodată în siguranță în fața amenințării Rusiei, a terorismului susținut de stat sau a spectrului de anihilare nucleară pe care îl reprezintă.
De aceea lupta trebuie să continue.
Putin are în arsenalul său mii de arme nucleare strategice și cu rază lungă de acțiune. Utilizarea lor ar putea fi de neconceput pentru voi- dar nu și pentru el și acoliții săi.
Acest arsenal devastator amenință toate națiunile NATO, în special SUA, care a furnizat mai multe provizii președintelui Zelenski de la Kiev decât orice alt aliat.
Germania, acceptând săptămâna aceasta să trimită 14 tancuri Leopard 2 (oglindind cele 14 Challengers trimise de Regatul Unit), a făcut un pas curajos și irevocabil.
Este un gest îndrăzneț. Doar că Zelenski a spus clar că câteva zeci de tancuri nu vor fi suficiente. Are nevoie de cel puțin 300.
Occidentul are capacitatea de a le furniza – și trebuie să o facă fără ezitare.
De ce? Pentru că acesta nu este un război modest. Putin poate mobiliza un număr aproape nelimitat de recruți pentru a fi carne de tun.
Totuși, cu toate că el se va dispensa de un număr imens de vieți ale altor bărbați, nu este același lucru ca o armată.
Când a fost declanșată invazia, la începutul anului trecut, lumea a supraestimat puterea Rusiei.
Mai mulți colegi de-ai mei de la Misiunea Rusiei la Biroul ONU de la Geneva au crezut afirmațiile absurde ale generalilor lui Putin, potrivit cărora «operațiunea militară specială» se va încheia în cel mult 96 de ore.
«Acum Occidentul va lua aminte», au comentat ei cu satisfacție. «Americanii sunt lași și europenii sunt slabi. Ei nu îndrăznesc să ni se opună».
Asta s-a dovedit a fi o iluzie. Ucraina a fost curajoasă și sfidătoare, iar mulți lideri occidentali, cu Boris Johnson în frunte, și-au demonstrat rapid hotărârea.
Dar acum, în pofida ultimelor oferte militare, acea determinare timpurie devine complăcere. În loc să elibereze sprijin, chiar și Marea Britanie este reticentă în a angaja toată asistența de care Kievul are nevoie. Germania a ezitat săptămâni întregi înainte de a se decide să trimită tancurile sale Leopard.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!