Press "Enter" to skip to content

Românii din Spania pot avea dublă cetățenie – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Ambasadorul României la Madrid, George Bologan, a declarat vineri cu referire la negocierile privind acceptarea dublei cetățenii că ”în acest moment textul Acordului se află într-o fază avansată de negocieri, Ambasada de la Madrid fiind în contact cu autoritățile celor două state pentru a finaliza procesul tehnic. Probabil va fi semnat în prima parte a acestui an”
Guvernele României și Spaniei sunt aproape de un acord prin care cetățenii români vor putea avea ambele cetățenii. Dubla cetățenie este o miză pentru București, dat fiind că peste un milion de români trăiesc în Spania și, dacă vor să obțină cetățenia spaniolă, trebuie să renunțe la cea română.
”Acordul privind dubla cetățenie pentru românii rezidenți în Regatul Spaniei este o temă care s-a aflat mulți ani pe agenda discuțiilor bilaterale. A fost una din prioritățile mandatului de ambasador și după discuții aplicate purtate într-un cadru onest și cordial s-a ajuns la această decizie anunțată în 2022 la Castellon cu ocazia primei ședințe de guvern dintre România și Spania. În acest moment textul Acordului se află într-o fază avansată de negocieri, Ambasada de la Madrid fiind în contact cu autoritățile celor două state pentru a finaliza procesul tehnic. Probabil va fi semnat în prima parte a acestui an, este o dorință a multor români din Spania, meritul principal este al lor deoarece prin această decizie politică autoritățile de la Madrid recunosc valoarea comunității românești, noi prin demersurile diplomatice ne-am făcut treaba și le-am venit în întâmpinare”, a declarat George Bologan pentru G4Media.
El a spus că premierul spaniol Pedro Sanchez a fost invitat în România.
”Dialogul și relația dintre cele două guverne a atins un nivel foarte ridicat în ultimul an și jumătate. Președintele guvernului spaniol Pedro Sánchez a fost invitat în țara noastră, dar nu există deocamdată o dată stabilită, sunt doar speculații datorită importanței subiectului. Avem toate premizele să credem că Acordul va fi semnat în prima parte a acestui an. Odată cu intrarea în vigoare a acestuia românii din Spania nu vor mai fi nevoiți să renunțe la cetățenia română dacă doresc să o obțină si pe cea spaniolă”, a mai spus diplomatul român.
Reamintim că guvernul Spaniei a fost extrem de implicat în susținerea intrării României în spațiul Schengen, aceasta fiind una dintre prioritățile președinției rotative spaniole a Consiliului UE. De altfel, pe 30 decembrie 2023, în penultima zi a președinției spaniole, Austria și-a ridicat parțial veto-ul și a fost de acord cu intrarea României și Bulgariei în Schengen cu frontierele aeriene și maritime.
În noiembrie 2022, ca urmare a unei ședințe de guvern comune la Castellon, Spania a acceptat în premieră să constituie un grup de lucru cu România pentru dubla cetățenie.
A fost pentru prima oară când Spania a deschis această posibilitate, îndelung cerută de România, în condițiile în care Madridul nu acceptă dubla cetățenie.
Pentru România este o miză semnificativă, dat fiind că circa un milion de români trăiesc în Spania, iar mulți dintre ei își doresc și cetățenia acestei țări.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!