Press "Enter" to skip to content

Reuters: Zelenski este înconjurat de colaboratori suspectaţi de corupţie. Cine este „cardinalul verde” – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

În anii în care a fost director executiv al uneia dintre cele mai mari firme de construcţii din Ucraina, Oleh Maiboroda a păstrat role de bancnote de dolari într-un seif în spatele biroului său. Banii, a declarat Maiboroda pentru Reuters, erau destinaţi să mituiască funcţionari publici pentru a aproba proiecte de construcţii.
Sarcina de a înmâna banii, a spus el, a fost încredinţată unui avocat pe nume Oleh Tatarov, în prezent consilier principal al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Este în prezent unul dintre cei mai controversați actori de pe scena politică ucraineană.
„Tatarov obişnuia să rezolve toate problemele cu forţele de ordine”, a declarat Maiboroda într-un interviu acordat la Viena, unde s-a stabilit pentru a scăpa de urmărirea penală în Ucraina pentru presupusul său rol în schemele de corupţie în care a fost implicată firma de construcţii Ukrbud Development LLC, scrie Reuters, citat de News.ro.
Maiboroda a spus că mita a trecut pe la Tatarov din 2014 până în 2019. Contactele avocatului cu poliţia, instanţele şi procurorii l-au făcut un intermediar perfect. „Bineînţeles că plătea” pentru a netezi cu autorităţile calea proiectelor, inclusiv pentru obţinerea autorizaţilor de construcţie, a spus Maiboroda. „Le dădea bani pentru ca aceste aranjamente să fie făcute”, a adăugat el.
Comentariile lui Maiboroda ameninţă să reaprindă o controversă care l-a afectat pe preşedintele Volodimir Zelenski chiar şi în timp de război: acuzaţiile adversarilor politici şi ale militanţilor anticorupţie potrivit cărora oameni puternici l-au protejat pe Tatarov de urmărirea penală.
Maiboroda nu a furnizat nicio dovadă a acuzaţiilor sale, dar acestea se fac ecoul unei acuzaţii împotriva lui Tatarov, formulată de agenţia anticorupţie din Ucraina, potrivit căreia acesta ar fi organizat o dare de mită. Procurorii au închis cazul în aprilie 2022 din motive procedurale.
Cine este Oleh Tatarov
Tatarov, consilier al preşedintelui pentru agenţiile de aplicare a legii şi de securitate din 2020, a negat orice abatere şi nu a fost condamnat pentru nicio infracţiune. El a declarat că acuzatorii săi încearcă să regleze nişte conturi politice.
Zelenski a declarat anterior că corupţia nu îşi are locul în administraţia sa. „Vreau să subliniez: dacă cei care lucrează cu mine sunt suspectaţi de corupţie, aceşti oameni vor fi concediaţi. Şi nu am văzut încă astfel de exemple în biroul meu”, a declarat el într-un interviu acordat în decembrie 2020 revistei Focus din Ucraina.
Nici Zelenski şi nici Tatarov nu au răspuns la întrebări detaliate pentru acest articol, precizează Reuters.
Corupția, o bătaie de cap pentru Zelenski
Zelenski a fost lăudat ca lider de război de când Rusia a început invazia sa la scară largă, în februarie anul trecut. Cu toate acestea, unii au pus la îndoială angajamentul său de a-şi respecta promisiunea de a lupta împotriva corupţiei.
Ucraina se situează în mod constant în jumătatea inferioară a Indexului anual de percepţie a corupţiei la nivel mondial realizat de Transparency International şi, în cel mai recent sondaj, pentru anul 2022, doar Rusia a fost considerată mai coruptă în Europa.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!