Press "Enter" to skip to content

Restaurantele, în pragul falimentului. HoReCa Cluj: „Vrem să vină cu măsuri azi. Mâine poate nu o să mai aibă la cine”

Distribuiți acest articol!

Patronii restaurantelor, hotelurilor și organizatorii de evenimente din Cluj au înființat Organizația Patronală HoReCa Cluj pentru a veni cu soluții imediate care să salveze afacerile locale de la faliment. Membrii organizației cer măsuri compensatorii urgente, fiindcă dacă timpul va mai trece fără ajutor, s-ar putea ca afacerile să dispară definitiv.

 Președintele Organizației, Ștefan Gadola, a mărturisit că reprezentanții HoReCa Cluj sunt extrem de afectați de măsurile luate la nivel local, de deschidere și închidere a activității, care i-au pus în situații deosebite.

Patronii afacerilor din Cluj cer să aibă un reprezentant în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a oferi consultanță în momentul în care intră în vigoare măsuri care i-ar putea afecta. O altă cerință este ca activitatea lor să nu depindă de incidența cazurilor COVID-19 – 3 la mie.

Întrebat despre propunerea de a introduce un reprezentant HoReCa în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, prefectul a răspuns că deja există trei persoane nominalizate în acest sens, dar vor putea participa la consultări doar când ele vor fi fizice.

„Art. 11 din OUG 21/2004 prevede în mod expres compnența CJSU. La nivelul Comitetului există deja posibilitatea de a participa și persoane externe cu statut de invitat sau consultant (în general, din mediu academic, medical, etc.). Urmare a unor demersuri anterioare, există deja 3 persoane nominalizate de către domeniul HoReCa, care vor putea participa la consultări în momentul în care ședințele se vor relua cu prezență fizică”, a declarat prefectul de Cluj.

Proviziile irosite din cauza măsurilor luate haotic

Restaurantele și hotelurile au avut mult de suferi în urma măsurilor aplicate haotic. De pe o zi pe alta, patronii trebuiau să își facă provizii mari care, de multe ori, au rămas nefolosite:

„Reprezentăm industria HoReCa. Din păcate, am fost nevoiți să facem această asociație. (…) Dorim să colaborăm cu Prefectura, comitetul județean petru situații de urgență unde am dori să avem și un reprezentant în comitet. Suntem foarte afectați, supărați, după ce s-au luat anumite măsuri care ne-au pus în situații deosebite. Este foarte greu de la o zi la alta să decizi să mai aduci angajați sau să-i anunți că nu mai trebuie să vină la muncă. Sunt drame adevărate în familiile celor care lucrează în acest domeniu. În momentul în care lucrezi în industria HoReCa trebuie să îți faci anumite provizii. Am fost puși în situații în care de pe o zi pe alta deciziile luate de închidere ne-au pus să avem stocuri mari. Pe lângă pierderile pe care le avem în urma pandemiei, aceste decizii au adus cheltuieli, pierderi suplimentare”, a spus președintele Organizației Patronale HoReCa Cluj, într-o conferință de presă.

CITEȘTE ȘI:

Terase pentru cafenele și restaurante pe locul parcărilor din Cluj-Napoca, după modelul orașului New York

Afacerile locale au suferit pierderi imense: „Credeam că se vor opri când a venit vaccinul, dar nu a fost așa”

Vicepreședintele organizației, Dan Isai,

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!