Press "Enter" to skip to content

Protest. Câte un transplant la 3 zile se face în POD la Cluj! Pacient: „Medicii merită un spital nou”/ Deputat: „Din o scânteie putem avea al doilea Colectiv” VIDEO

Distribuiți acest articol!

Sănătate

Deputatul Emanuel Ungureanu, alături de câțiva pacienți, a protestat în față la ICUTR Cluj, fiindcă institutul încă funcționează într-un pod neautorizat, într-o clădire dărăpănată, în care pacienții sunt puși sub pericol din cauza condițiilor insalubre.

Protest al pacienților la ICUTR Cluj / Foto: monitorulcj.ro

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca are cea mai mare experiență din țară în domeniul transplantului renal, având un volum de 100 de inetervenții anual, potrivit site-ului Ministerului Sănătății.În cadrul unei conferințe de presă-protest, deputatul USR Emanuel Ungureanu a susținut că doar anul trecut au fost făcute 109 transplanturi renale la ICUTR Cluj, institut care funcționează într-o clădire dărăpănată. Asta înseamnă că circa un transplant se face la  3 trei zile într-un pod, un spațiu neautorizat care pune pacienții în situații de risc.„Este unul dintre cele mai rușinoase momente din istoria Clujului. Din 1992, aici, în această clădire care stă să cadă pe noi, funcționează mai multe instituții medicale. Într-un pod funcționează Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, adică locul unde sunt salvate vieți. Au fost salvate mai multe vieți ale unor tineri care stau în spatele meu. Este locul unde din cauza condițiilor insalubre erau să moară unii dintre ei. Este o rușine națională faptul că la Cluj, la 100 de metri de Primărie, avem o instituție medicală care funcționează într-un pod neautorizat. În raportul ISU, pe care o să îl prezint peste 2 săptămâni, la un al doilea protest, o să vedeți că dacă, doamne ferește dintr-o scânteie, din orice motiv, izbucnește un incendiu în podul în care funcționează institutul, vom avea un al doilea Colectiv. O spun public, răspicat. Avem la nici 300 m un teren pregătit ca această instituție medicală să se poată muta, o investiție nu foarte mare, într-un corp de clădire nou”, spune Emanuel Ungureanu.Pacienții vin în Cluj din toate colțurile țăriiȘi echipa de control a Ministerului Sănătății a constat în septembrie 2022 că ICUTR Cluj-Napoca funcționează „și în prezent, aşa cum a făcut-o de la momentul înfiinţării în 2002, fără ca în documente să figureze schimbarea de destinaţie a spaţiului, din «pod neamenajat» în secţii de spitalizare cu paturi, fără să dispună de o ieşire în caz de urgenţă (conform legislaţiei în vigoare) şi, fără să aibă autorizaţie/aviz de securitate la incendiu.”  Cu toate acestea, nu s-a schimbat nimic de atunci. Chiar și Centrul Multiorgan a rămas fără finanțare. „Centrul de Transplant Multifuncțional care ar fi trebuit să fie finanțat de PNRR este istorie. S-a terminat. S-a ales să facă metrou de la Sopor până aici, peste «100 de ani», și nu mai are Guvernul bani din PNRR pentru Centrul de Transplant. În condițiile date, fac un apel către ministrul Sănătății, Rafila, către domnul prim-ministru Ciucă, să ia bani din fondul de rezervă și urgent să înceapă construcția unui corp de clădire, a unui singur corp de clădire din cele două care trebuiau să fie edificate din PNRR pentru Centrul de Transplant Multiorgan, în așa fel încât să mutăm urgent doar partea de corp de clădire care ține de Institutul de Transplant într-un prim corp A. 

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!