Press "Enter" to skip to content

Proiectul de lege prin care Ciucă și Bode își doreau să umple pușcăriile cu protestatari a picat la Senat – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Proiectul de lege privind modificarea Codului Penal, prin care erau înăsprite pedepsele pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, a picat de Senat din cauză că nu au fost întrunite suficiente voturi pentru o lege organică. Proiectul de lege merge la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Potrivit acestora, proiectul de lege a întrunit doar 56 de voturi, în condițiile în care erau necesare 69. Mai bine de jumătate din total senatorilor PNL a lipsit. Au fost prezenți doar 18 senatori liberali, 20 fiind absenți.
Reamintim că proiectul lui Bode și Ciucă prevede creșterea pedepselor cu închisoarea de la actualul interval 3 luni – 2 ani la închisoare de la 1 an la 5 ani.
Comisia Juridică din Senat a adoptat săptămâna trecută un amendament prin care faptele de tulburare a ordinii și liniștii publice rămân pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Iată cum arată amendamentul adoptat de Comisia Juridică din Senat:
11. Articolul 371 (din Codul Penal) se modifică și va avea următorul cuprins:(1) Fapta persoanei care, în public, prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.(2) Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani.(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (2) este comisă de o persoană înarmată, care are asupra sa un obiect periculos dintre cele prevăzute la art. 372 alin. (1) sau care este însoțită de un câine periculos potrivit legii, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
Context
50 de organizații neguvernamentale și grupuri de cetățeni au transmis în 27 martie o scrisoare deschisă adresată senatorilor prin care le cer să respingă creșterea pedepselor pentru unele fapte care duc la tulburarea ordinii și liniștii publice, în special în contextul unor adunări publice, potrivit unui comunicat de presă.
Reprezentanții societății civile arată că inițiatorii Nicolae Ciucă și Lucian ”doresc o limitare gravă a spațiului civic, inacceptabilă într-un stat democratic, instituind circumstanțe agravante pentru atingeri grave aduse demnității persoanelor dacă fapta este săvârșită de către două sau mai multe persoane împreună, eliminând posibilitatea sancționării cu amendă și crescând pedepsele”.
”Considerăm că eliminarea sancțiunii cu amendă și creșterea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice prin atingere adusă demnității persoanelor la 5, respectiv 7 ani, este complet disproporționată și inacceptabilă într-un stat democratic”, arată semnatarii apelului.
Pe scurt, dacă în cadrul unei adunări publice sunt scandate lozinci ce sunt considerate ofensatoare, persoanele care au scandat lozincile sunt pasibile de închisoare între doi și șapte ani. Așa cum se arată și în avizul nefavorabil emis de Consiliul Economic și Social pedeapsa devine echivalentă cu cea pentru ucidere din culpă.
”Inițiatorii nu demonstrează necesitatea modificărilor cu o analiză bazată pe cazuistică. Nu există în expunerea de motive nicio statistică cu privire la numărul de situații de tulburare a ordinii publice,

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!