Press "Enter" to skip to content

Problema celei de-a treia doze de vaccin, încă o necunoscută. Valeriu Gheorghiță: „Probabil că opțiunea nu va fi de a revaccina toată populația”

Distribuiți acest articol!

În cazul în care se va pune problema unei a treia doze de vaccin, foarte probabil nu va fi nevoie de revaccinarea populației întregi, ci numai a acelora care au avut un răspuns imunitar slab după schema completă de vaccinare, a declarat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Efect până la 6, chiar 8 luni

Medicul a precizat că datele existente estimează că la 6 sau chiar 8 luni de la vaccinare, se menține eficiența vaccinurilor existente și deocamdată, la nivel internațional, nu este luată o decizie în privința administării unei a treia doze.

„Din datele existente, în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare, se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii, faţă de riscul de internare şi deces de peste 90% – 95%, deci beneficiile se păstrează. Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate. În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neaparat titrul de anticorpi. Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de faţă sunt, dacă vreţi, evaluări absolut în etapă preliminară”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Rolul unei administrări triple a vaccinului

O a treia doză de vaccin, pe lângă rolul ei de a întări imunitatea în cazul anumitor categorii de populație la risc, ar putea fi necesară însă și pentru cazul în care vor apărea variante virale mutante ale virusului la care actualele vaccinuri nu ar mai funcționa adecvat.

„Nu sunt date disponibile din punct de vedere ştiinţific care să ne furnizeze informaţii legate de siguranţă, de tolerabilitate şi de imunogenitate, iar rolul celei de-a treia doze, pe lângă acoperirea anumitor categorii populaţionale la risc, este şi pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea tulpini, variante virale, mutante care nu vor fi acoperite de vaccinuri actuale. Deci sunt două două acţiuni importante; pe de o parte, consolidarea răspunsului imun prin cea de-a treia doză la anumite categorii populaţionale la risc şi, pe de altă parte, vorbim de cea de-a treia doză cu vaccinuri adaptate la variante virale mutante”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

CITEȘTE ȘI: FOTO. Zeci de oameni fără adăpost, vaccinați la Catedrala Greco-Catolică din Cluj: „E normal să te vaccinezi”

Nici o informație concretă

El a insistat asupra faptului că încă „nu este nimic agreat internaţional” cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin.

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!