Press "Enter" to skip to content

Prefectul de Neamț: ”Să ai singura reşedinţă regală din judeţ, s-o laşi să se deterioreze este inadmisibil”

Distribuiți acest articol!

Palatul regal din Bicaz este de (prea) mulți ani victima lipsei de patriotism și de responsabilitate a celor care au condus sau conduc comunitatea. O comunitate care trăiește într-un loc cu un imens potențial turistic nevalorificat în niciun fel, deși ar fi cheia care ar deschide ușa spre prosperitate. Este ușor de intuit forța de atracție a unei reședințe regale amenajate ca muzeu, într-o zonă prin care trec mii de oameni lunar, în plin sezon, spre Lacul Bicaz și spre Valea Muntelui. Administrația locală n-a gândit astfel și a optat pentru a folosi un simbol al Coroanei drept sediu pentru primărie. Noua destinație a implicat modificări, pentru a încăpea fișetele și birourile, iar secretariatul de la etaj a fost ”învelit” într-o cușcă din tâmplărie PVC albă cu termopan, în numele confortului termic. Fațada a fost împovărată cu sute de kilograme de cabluri, țeava de evacuare condens de la centrala termică a fost scoasă prin zid, iar tomberoanele au fost amplasate la loc de cinste în capătul unui balcon. Statutul de monument istoric al imobilului a fost mereu scuză pentru neinițierea unor minime lucrări de întreținere, deşi primăria a obţinut, constant, zeci de autorizații de la alte instituții, necesare pentru alte tipuri de lucrări şi a „supravieţuit”.

În plus, actualul primar, aflat la al treilea mandat, invocă mereu opoziția unor foști consilieri locali la accesarea unor fonduri norvegiene, pentru renovarea clădirii, ca și cum acest lucru justifică lipsa oricărei inițiative ulterioare. Astăzi, Palatul regal arată mai rău decât o școală rurală veche, iar cel mai grav lucru este că terasa din spate a început să se prăbușească. Pietrele au căzut pe o porțiune unde a cedat zidul, însă alături e ”bombat”, gata să se desprindă, iar balustradele și treptele sunt instabile, gata să cadă şi ele.

„Am aplicat la CNI pentru construirea unui sediu nou de primărie”

Prăbuşirea zidului terasei palatului este un semnal serios de alarmă, previzibil după ani întregi în care nu s-a făcut absolut nimic pentru renovarea imobilului, exceptând amenajările interioare discutabile. Nici măcar nu au fost înlocuite burlanele şi ulucele care au căzut, iar apa de ploaie care se prelinge direct pe ziduri nu pare să deranjeze pe nimeni. În lipsa primarului Nicolae Sălăgean, care are momentan probleme de sănătate, am discutat cu viceprimarul Răzvan Surdu, deranjat că am făcut fotografii într-o zi de duminică şi nu în timpul programului. Prima frază este cea  moştenită de la primar: „Trebuie să ne coordonăm cu cei de la Direcţia pentru Cultură, pentru că este monument istoric şi fără acordul lor nu se poate face nimic. Trebuie pentru fiecare operaţiune în parte solicitat un acord, nu ştiu dacă ştiţi. Vineri am discutat cu cineva de la Inspectoratul de Stat în Construcţii tocmai pe această temă. Au căzut nişte pietre din zid, nu afectează structural clădirea, ci doar terasa respectivă. O să luăm legătura, după ce obţinem aprobarea de la cultură, cu arhitecţii şi proiectanţii acreditaţi să facă astfel de reparaţii,

 » citiți întreg articolul pe www.mesagerulneamt.ro


Distribuiți acest articol!