Press "Enter" to skip to content

POLITICO: Statele vor rambursa la UE cu dobândă MILIARDELE din PNNR

Distribuiți acest articol!

Nu există un prânz gratuit așa că nu putem să vorbim de un fond gratuit de recuperare de 750 miliarde EUR. Liderii UE au convenit în iulie anul trecut asupra emiterii de sute de miliarde ca datorii comune și au evitat în mod convenabil discuțiile cu privire la modul în care va fi rambursată acea cifră atrăgătoare. În timp ce țările își prezintă planurile de cheltuieli naționale la Bruxelles înainte de termenul limită de vineri – și solicită aprobarea rapidă pentru ca fondurile să curgă – rambursarea nu este în mintea capitalelor UE.

Dar acest lucru este pe cale să se termine, pe măsură ce Comisia Europeană pregătește o propunere de a ridica o serie de noi taxe la nivelul UE pentru a rambursa sutele de miliarde în următoarele trei decenii. Dimensiunea pachetului de recuperare al  UE a  fost convenită la 750 miliarde EUR la prețurile din 2018 în cadrul negocierilor bugetare; asta înseamnă prețuri curente de aproximativ 800 de miliarde EUR.

Cu toate acestea, ajungerea la un acord privind noile impozite complexe va fi orice altceva decât ușoară și va presupune negocieri de ani de zile atât la nivelul UE, cât și la nivel internațional.

„Toate statele membre au opinii diferite, abordări diferite”, a recunoscut comisarul european pentru buget, Johannes Hahn. „Și de aceea propunerea [pentru noi impozite] trebuie să fie una echilibrată, care să poată fi acceptată în cele din urmă de toate statele membre”.

În cazul în care impulsul pentru noi taxe nu reușește să adune consens, opțiunile de rezervă – de a rambursa subvențiile de-a lungul anilor prin creșterea plăților către bugetul UE sau, alternativ, prin reduceri bugetare – sunt, de asemenea, extrem de neplăcute pentru multe țări.

În timp ce liderii naționali au solicitat vara trecută Comisiei să propună noi surse de venituri ca modalitate de rambursare a datoriei, aceștia nu vor înmâna cu nerăbdare mai multe puteri către Bruxelles.

“Din punct de vedere politic, sunt destul de sceptic că va exista multă poftă din partea statelor membre pentru a acorda resurse fiscale semnificative la nivelul UE”, a spus Guntram Wolff, directorul grupului de reflecție Bruegel.

În schimbul banilor primim o impozitare mai mare

Comisia a declarat că opțiunea sa preferată de a rambursa subvenții de peste 400 miliarde EUR, plus costurile dobânzilor, este de a colecta noi impozite care intră în bugetul UE, cunoscute sub numele de „resurse proprii”. Cealaltă parte a fondului de recuperare, cu împrumuturi de până la 386 miliarde EUR, ar trebui rambursată de țările UE.

„Obiectivul nostru este de a face din acest an deja o propunere în mărimea necesară, în jur de 15 miliarde de euro pe an”, a declarat comisarul Hahn săptămâna trecută. Această sumă, estimează Comisia, ar trebui să fie suficientă pentru a rambursa fondurile împrumutate până în 2058.

Comisia lucrează la o propunere pentru trei noi taxe, pe care intenționează să o dezvăluie până la sfârșitul lunii iunie. 

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!