Press "Enter" to skip to content

PNL. Primarul Pistol, capul mafiei de la Buftea

Distribuiți acest articol!

Distribuie acest articol!
Cum e posibil ca jumătate dintr-un teren să fie concesionat, iar cealaltă jumătate să nu poată fi, invocându-se ilegalitatea? De ce se judecă diferit juridic două cererei identice de concesionare? Dacă prima ar fi fost o greșeală, nu era timp destul pentru a fi rectificată? Ce pot păți consilierii care au votat o ilegalitate?

Sunt întrebări la care voi încerca să aflu răspunsul, pentru că, așa cum v-am arătat în episodul trecut, afacerea este extrem de dubioasă, cu încălcarea flagrată a legii și cu posibile elemente penale. Prima parte, aici:

Cum să prăduiești orașul în 10 pași simpli. Și apoi să-l pui pe OLX.

Ce e societatea de cooperație și cum de are atâtea clădiri?

Clădirea respectivă este cunoscută ca „Mobilă”, pentru că pe vremuri era un magazin de mobilă. Acum ea e inchiriată către două persoane, una care are un salon de evenimente, pe partea cu Enelul, foto sus, cealaltă are un salon de infrumusetare și o firmă de electrice, pe partea cu intersectia, foto jos, aceasta din urmă având și terenul aferent despre care tot vobim.

Clădirea toată, fostul magazin de mobilă, aparține de Societatea de Cooperație COOP Buftea, una din cele două societăți cooperatiste din Buftea, alături de Societatea de Cooperație Meșteșugarul Buftea. Ele dețineau toate spațiile comerciale și multe altele necomerciale din Buftea, înainte de 1989. Magazine, tăbăcărie, spălătorie, turnătorie, sticlărie, etc. Toate spațiile de la parterul blocurilor erau ale lor, clădirea mare din Centru, de vizavi de primăria veche, la fel. După 90, membrii au avut drept de preemțiune, mulți devenind proprietari. Nu cred că au mai rămas spații la parterul blocurilor care să nu fi fost vândute către ei, și unele, ulterior, către alții.

Eduard Hellvig, șeful SRI – Gheorghe Pistol, primar Buftea

Clădirile rămase sunt inchiriate către persoane juridice pentru diferite afaceri. Acestea nu s-au mai vândut în ultimii ani pentru că membrii cooperatiei preferă acest model de business. Veniturile din chirii sunt foarte mari în Buftea, pe când aceste clădiri sunt vechi și dărăpănate, n-ar obține prea mulți bani dacă le-ar vinde. Și, mai grav, ar pierde și terenul aferent lor.

Terenul. O miză importată.

Legea 1/2005 spune că terenurile adminitrației publice locale aferente clădirilor (sub ele, dar și în jurul lor) sunt in folosința societăților de cooperație pe toată durata existenței clădirilor. Dacă autoritatea locală decide să instrăineze terenul, societatea de cooeprație are drept de preemțiune. Recitiți acest paragraf, ca să înțelegeți miza acestei prăduieli.

CAPITOLUL II – Sprijinul acordat de stat cooperației – ART. 107(1) Terenurile transmise în folosinţă pe durată nedeterminată şi fără plată în vederea realizării de construcţii pentru activitatea organizaţiilor cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti, precum şi a asociaţiilor cooperatiste, existente până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate şi pe care aufost realizate construcţii conform legii, îşi menţin acest regim juridic pe toatădurata existenţei construcţiilor respective sau până la trecerea lor,

 » Întreg articolul se poate citi aici: www.ANCHETATORII.RO


Distribuiți acest articol!