Press "Enter" to skip to content

Plafonarea adaosului comercial pentru unele alimente de bază ar putea fi prelungită cu trei luni. Lista produselor cu prețuri limitate.

Distribuiți acest articol!

Economie

Măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază ar putea fi prelungită, după finalul lunii ianuarie, cu încă 90 de zile.

Prețuri limitate la produse alimentare de bază/Foto: Florin Barbu Facebook.com

La finalul lui octombrie 2023, prețurile pentru o serie de produse de bază erau plafonate pentru o perioadă de trei luni. Astfel, măsura urmează să expire la sfârșitul acestei luni. Prețurile ar putea fi limitate în continuare pentru lista produselor aprobate, cu alte 90 de zile. Lista inițială a alimentelor cu prețuri plafonate a fost extinsă cu alte câteva tipuri de produse, precum cozonacul, carnea tocată sau uleiul. CITEȘTE ȘI: Pâinea, laptele, carnea, ouăle și alte alimente ar urma să se ieftinească pentru 3 luni! Cotele de adaos comercial, limitateMinistrul Agriculturii Florin Barbu a anunțat că la începutul săptămânii viitoare se va întâlni cu reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor pentru a analiza rezultatele plafonării adaosului comercial la alimentele de bază şi pentru a decide împreună modalităţile de prelungire a acestei măsuri.Măsura limitării prețurilor la o serie de alimente de bază ar putea fi prelungită/Foto: Florin Barbu Facebook.comBarbu a afirmat că a verificat în teren preţurile alimentelor de bază, ocazie cu care a constatat că produsele incluse în lista celor cu adaos comercial limitat se regăsesc la raft. „Ca de obicei, în drum spre birou, am trecut printr-un supermarket pentru a verifica prețurile de la raft ale alimentelor de bază. Produsele incluse în lista celor cu adaos comercial limitat se regăsesc pe raft, etichetele sunt semnalate corespunzător”, a notat ministrul Agriculturii Florin Barbu (PSD) pe pagina sa de Facebook. Cotele de adaos comercial au fost limitate pentru o perioadă de trei luni, din august 2023, pentru o listă inițială de 14 produse. Măsură aplicată era explicată prin încercarea de stopare a creșterii prețurilor la alimentele de bază. Ulterior, în octombrie, lista cu prețuri limitate a fost extinsă la 21 de produse.  Lista completă de produse agricole şi alimentare cu prețuri plafonate:1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT3. Brânză telemea de vacă vrac4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame5. Făină albă de grâu “000” până la 1 kg6. Mălai pănâ la 1 kg7. Ouă de găină calibrul M8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l9. Carne proaspătă pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.10. Carne proaspătă porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.11. Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.12. Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.13. Cartofi proaspeţi albi vrac14. Zahăr alb tos până la 1 kg15.

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!