Press "Enter" to skip to content

Peste 1.000 de copii se nasc ANUAL cu probleme la inimă. Mulți dintre ei nu au nicio șansă în România

Distribuiți acest articol!

Sănătate

Peste 1.000 de copii se nasc anual cu probleme la inimă, iar în România pot fi tratați doar 800 dintre ei – în Cluj și alte patru centre medicale din țară. Restul copiilor cu malformații cardiace grave trebuie să meargă la clinici în străinătate pentru a supraviețui.

Bebeluș cu malformație cardiacă, transportat la o clinică în străinătate de Asociația Blondie, fiindcă în România nu putea fi tratat / Foto: Carmen Lucuț – monitorulcj.ro

Peste 1.000 de copii se nasc anual cu malformaţii cardiace. Dintre aceştia 600 sunt operaţi în România prin proceduri chirurgicale, iar alţi 200 prin proceduri intervenţionale. Alţi aproximativ 120 de copii cu urgenţe majore merg în străinătate, a declarat vineri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.„Numărul de copii care se nasc cu astfel de malformaţii în fiecare an depăşeşte 1.000. Cam asta este incidenţa. Din aceşti copii circa 600 sunt operaţi în România prin proceduri chirurgicale, iar prin proceduri intervenţionale încă circa 200. Asta înseamnă centrele din Târgu Mureş, Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi. Circa 100 – 120 merg la tratament în străinătate şi mă refer în special la cei la care există o urgenţă majoră pentru care nu se poate face deocamdată intervenţie în România, iar mortalitatea generală la aceste 800 de cazuri care sunt operate sau se face intervenţional – terapie intervenţională – mortalitatea este sub 5%, faţă de o mortalitate medie de 6-7% la nivel mondial”, a afirmat Rafila, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”. Potrivit ministrului, peste 140 de specialişti sunt pregătiţi în România şi Italia. „Aceşti specialişti sunt din diverse categorii, fie vorba de medici chirurgi cardiovasculari, de anestezie, terapie intensivă, asistenţi medicali sau persoane de altă specialitate. Centrele care beneficiază de tineri specialişti care au făcut acest training sunt Timişoara, Cluj, Iaşi.”, a mai spus ministrul Sănătăţii.Când ar putea fi operate toate cazurile în România?El a susţinut că până în 2026 toate cazurile de copii cu malformaţii cardiace ar putea fi operate în România. „Cred că până în anul 2026 ajungem la această capacitate. În 3-4 ani. Asta era de fapt ţinta. (…) Activitatea de pregătire, training şi extindere la nivel naţional este coordonată de aici de la Spitalul Marie Curie pentru celelalte centre, respectiv Cluj, Iaşi şi Timişoara”, a afirmat ministrul. Alexandru Rafila a afirmat că prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se achiziţionează ambulanţe speciale pentru transportul copiilor cu malformaţii cardiace. „Un fel de paturi de Terapie intensivă pe roţi ca să putem să asigurăm transportul exact al acestor copii care au nevoie de o asistenţă medicală înalt specializată. Ca să îi putem transporta în condiţii de siguranţă cumpărăm aceste ambulanţe care sunt de culoare galbenă”, a mai afirmat Rafila.Managerul Spitalului „Maria Sklodowska Curie”, Daniel Buzatu, a spus că medicul curant decide în ce ţară găseşte tratamentul cel mai potrivit unde poate fi trimis un copil cu malformaţie cardiacă. „În Germania, în Italia, Franţa.. Nu trimitem numai la San Donato (n.r.

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!