Press "Enter" to skip to content

Patronii din Cluj nu vor testare antigen în restaurante: „E o tâmpenie. Nu stau să bag bățul în nas la clienți”

Distribuiți acest articol!

Reprezentanții HoReCa au propus o soluție pentru redeschiderea restaurantelor cu o capacitate de 50% din spațiu, începând cu data de 1 iunie, indiferent de rata de infectare COVID a localității. Soluția este testarea rapidă a clienților la intrarea în restaurant. Reprezentanții au anunțat că prețul testelor va fi suportat de operatorii economici, costul unui test fiind de 3 euro. Această soluție a fost propusă chiar și premierului, Florin Cîțu.

Patronii restaurantelor din Cluj-Napoca nu sunt de acord cu această măsură

Cu toate acestea, unii patroni de restaurante din Cluj nu consideră această soluție ca fiind una foarte benefică și ușor de practicat, ei considerând că ar putea ieși chiar și pe pierdere, având în vedere că sunt clienți care vin doar pentru o cafea.

Reamintim că restaurantele, cafenelele și cinematografele sunt închise în interior în toate localitățile care depășesc rata de incidență a cazurilor COVID-19 de 3 la mia de locuitori, acest lucru întâmplându-se în majoritatea orașelor mari din România, printre care și în Cluj-Napoca.

Lanțul de restaurante Marty a avut pierderi destul de mari, mai ales în partea de resursă umană. Mai bine din jumătate de personal a intrat în șomaj tehnic de când s-au implementat aceste restricții, care au impus închiderea restaurantelor în interior.

Cu toate că reprezentanții de la Marty au propus unele soluții pentru salvarea afacerilor, această soluție propusă de reprezentanții HoReCa nu a intrat pe lista lor, ei considerând că nu este de competența lor să se „transforme” în puncte mobile de testare rapidă.

„Chiar dacă la prima vedere, testele rapide pot părea o soluție posibilă/practică de a permite accesul clienților în restaurante, avem mari rețineri referitoare la funcționalitatea acestei măsuri. Nu considerăm că e de competența noastră să ne transformăm parțial în puncte mobile de testare rapidă. Nu credem că există o componentă socială într-un astfel de demers, ba mai mult cred că se poate aiunge la situații de discriminare în rândul oaspeților noștri, lucru pe care nu il dorim”, a explicat, pentru monitorucj.ro, Paul Fărcaș, PR manager al restaurantului Marty.

Reprezentanții restaurantului Marty au propus în trecut soluții pentru salvarea afacerilor, printre care și înființarea unor programe de către Guvern, prin care patronii restaurantelor să fie „scutiți” de plătirea chiirlor, mai ales că nu se folosesc de spațiul restaurantelor în această perioadă.

Testele antigen intră pe „nota de plată” a patronilor

Managerul restaurantului Apartament 1 din Cluj-Napoca, Sorin Găliceanu consideră această măsură ca fiind o mare prostie, având în vedere că unii clienți vin doar pentru o simplă cafea la restaurant.

Sorin Găliceanu a spus că o soluție bună ar fi ca accesul în restaurante să fie permis persoanelor vaccinate anti-COVID și a subliniat că mersul la restaurante nu este un drept fundamental.

„Mi se pare o prostie imensă. Să se deschidă restaurantele pentru persoanele vaccinate, iar prin urmare îi va îndemna și pe restul să se vaccineze. Cum să ne apucăm noi să facem teste antigen la intrare?

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!