Press "Enter" to skip to content

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „V-ați prins cu toții de deficitul enorm de forță de muncă? Bravo. Furați-vă în continuare angajații”

Distribuiți acest articol!

Economie

V-ați prins cu toții de deficitul enorm de forță de muncă? Bravo. Furați-vă în continuare angajații, în loc să aduceți cu picioarele pe pământ Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

Să recapitulăm.Ministerul Educației lucrează la proiecte abstracte de reformă despre care sunt interesați cel mult cei care vor să pună mâna pe fondurile destinate infrastructurii din educație.Să amintim în treacăt aici de „Program-pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământ dual”. Vorbiți cu orice angajator care pregătește tineri în învățământ dual, sistemul este un eșec epic, mai puțin de 5% dintre absolvenți rămân la angajatorul care le-a plătit bursa… Dar, 338 milioane de Euro pentru proiectul amintit, care desfide eșecul de până în prezent al învățământului dual, sunt bani care strălucesc, nu gluma.Ministerul Muncii se transformă în Ministerul Salariului Minim și Creșterii PensiilorMinisterul Muncii și Protecției Sociale se transformă încet-încet în Ministerul Salariului Minim și Creșterii Pensiilor, pentru că doar despre asta se vorbește toata ziuă. Ca să clarificăm:  Salariul minim – contracte pe salariul minim se încheie doar ca să existe un document care să mascheze munca la negru. Angajatorii onești plătesc un brut cu mult peste 3000 lei ca să atragă și să rețină angajați competenți; Pensiile – în zece ani sistemul face implozie pentru că ies la pensie decrețeii. Nu vor mai fi bani de pensii pentru că România nu mai produce nimic, așadar, iată opțiunile: a) se va crește vârsta de pensionare, ajungi de la fabrică direct la cimitir; b) se va naționaliza pilonul II, că tot se bagă bățul în gard despre asta; c) se va „democratiza” întru-totul sistemul: indiferent de contribuție, toți vor primi aceeași pensie.Ministerul Investitiilor și Fondurilor EuropeneMinisterul Investitiilor și Fondurilor Europene. Asta n-ați știut-o, e bonus. Pune pe masă trei apeluri de proiecte cu o finanțare europeană totală de aproape 120 de milioane de euro pentru „sprijinirea integrării pe piața muncii pentru categoriile vulnerabile, printre care tineri, șomeri și persoane inactive”. La cererea de resurse umane din partea angajatorilor în România sunt șomeri doar cei care nu vor să muncească, dar pentru aceștia avem 120 milioane de Euro, cu finanțare europeana…Așadar, guvernarea cu proiectele sale, mediul de afaceri în pragul disperării, cu nevoile sale, spectator la scurgerea din țară a mâinii de lucru calificate și obligat să recurgă la muncitori asiatici. Niciodată și nicăieri nu există un curs de coliziune între cele doua forțe și nici nu va exista atâta vreme cât ambele forțe trăiesc cu capul în nori în proiecte fără legătura cu nevoile reale din economie. Iată, la o simpla privire, identificați la doua ministere, 450 milioane de Euro bani dați de pomană, pompați în proiecte care n-au legătură cu nevoile pieței muncii, dar care vor ajunge la „cine trebuie”. Mai bine erau dați angajaților industriali care puteau da 1000 Euro bonus de inserție la 450 mii de angajați, cam cât este deficitul estimat al forței de muncă.Care ar fi solutiile reale la criza fortei de munca? 

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!