Press "Enter" to skip to content

Opinie. CEO Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Cum să ne ținem copiii în țară. Sprijinim proiectul lui Emil Boc”

Distribuiți acest articol!

(Scurtă notă de atenționare: nu este o opinie tip „omagiu fierbinte conducătorului suprem”, ci una care va conține limbaj explicit ce va inerva unii dintre cititori)

Înainte de a face considerații în baza unor observații empirice, ar trebui să avem o cercetare sociologică serioasă pentru a înțelege de ce pleacă tinerii de 20-30 de ani din țară și cum îi putem reține sau aduce înapoi – astfel încât îi provoc pe cei de la IMAS, CURS, IRES, Avangarde, etc., sa facă un sondaj urban/rural care să ne clarifice unele dintre întrebarile de mai sus. Ultimul sondaj, datat  din 2019 și realizat de Europa FM / IMAS, arată că o fac din cauza neîncrederii în autorități și a corupției.

Nu vorbim aici de circa 1-2% dintre copiii noștri, genii, care pleacă din țară pentru că sunt recrutați de universități, institute de cercetare, companii multinaționale, șamd, și care vor schimba lumea lucrând în organizații performante.

Nu vorbim nici de exploratori, de curajoși, de super-talentați, de „cetățenii universali”, cei cărora nu le lipsește nimic ca să rămână, dar Romania este pur și simplu un loc prea mic în care să-și faca o carieră și un nume pe cont propriu. Alți 1-2%.

„Susțin orice proiect care să ne țină copiii în țară”

Vorbim de restul tinerilor care vor sa plece din România – absolvenți de învățământ superior, medicină, IT, inginerie, drept, finanțe, etc. sau de meseriași calificați, sudori, șoferi, macaragii, mecanici, etc. – pentru că nu se regăsesc în sau nu se adaptează la modul în care funcționează țara noastră. De ce? Și de aici începe limbajul explicit.

1. Sistemele de învățământ, de sănătate, de investiții și de administrație publică sunt acaparate de dinastii familiale și de încrengături politice. Nu poți face o carieră daca nu pune o vorbă bună Domnul / Doamna Doctor, Domnul / Doamna Profesor, Domnul / Doamna Președinte, Domnul / Doamna Senator. 
De fapt, să dăm cărțile pe față, sistemul de educație, de sănătate, de investiții și de administrație publică sunt „privatizate”, au devenit sanctuare în care intri doar dacă ai rude și legături politice, iar daca nu le ai pe acestea, atunci ai bani să îți cumperi poziția;

2. Sistemul de educație este rupt de piața muncii, generând celebrii analfabeți funcționali, asta pentru că puzderie de colegii sau facultăți care beneficiază de un PR sclipitor nu sunt de fapt decât niște simple sinecuri familiale sau politice care nu au cum să promoveze meritocrația. Un dascăl de colegiu sau de facultate nu poate vorbi de competiție și competență dacă toată familia este angajată pe lângă el;  

3. Mediul privat antreprenorial caută oameni „îndoielnic” de bine pregătiți pe care să-i plătească la negru, pentru că fiscalitatea muncii este copleșitoare. Iar companiile internaționale, “criminal” de eficiente, plătesc exact cât fac absolvenții analfabeți functionali produși de facultăți, pentru că sunt obligați să bage milioane de euro în instrucție. Nu e de mirare că mulți tineri pleacă din țară pentru că sunt sătui de cercul vicios – „Nu te pot angaja că nu ai experiență!”,

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!