Press "Enter" to skip to content

Octavian Știreanu: Încă un Vodă prin lobodă – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

un editorial de Octavian Știreanu
Ce frapează la prezența Laurei Codruța Kovesi prin țară este tupeul. Se răsfață la întrebările despre candidatura la președinție, dar deocamdată își vede de interese mai importante. Mai întâi își marchează noul teritoriu de putere prin vizite la tot ce înseamnă șefi în justiție. Asemenea luftinspectorilor de la MCV, i-a luat la rând pe ministrul Justiției, pe șefii CSM, procurorul general, președinta ÎCCJ, actualii șefi ai DNA – și retur. Cu ocazia asta, să vezi ce coincidență, a scăpat și de toate dosarele penale care-i erau atârnau cam inestetic și ignobil de piciorul ei de mare de șef peste parchetul continentului.
Plimbarea dnei Kovesi pe jos, pe Calea Victoriei, înconjurată de 4 agenți de pază trași la patru ace rămâne de pomină. Imaginile sunt virale pe rețelele sociale. Sunt unii care regretă că nu s-au aflat și ei atunci pe floașter, să respire același aer cu zerița Anticorupției.

Defilarea în pas de plimbare a „batalionului Anticorupția” prin centrul Capitalei seamănă cu acel „Noi suntem DNA!” cu care Kovesi își îndemna la luptă oastea lui Portocală. Este o jignire la adresa bucureștenilor și un afront adus unui oraș în care respectiva doamnă s-a aflat ani în șir în vârful unei puteri la care neam de neamul ei nici n-a visat. Este de acceptat ca o femeie într-o asemenea funcție să aibă nevoie de un aghiotant care să-i țină geanta. Dar ce-o fi avut în cap Kovesi de a dorit să vină la București cu ditamai escorta de 4 hăndrălăi? Că se află între sălbatici? Că-i sar în spinare corupții de pe Calea Victoriei? Sau că admiratorii de teapa lui Tapalagă, „Ceaușescu” Tiriplici ori Portocală îi țin calea s-o sufoce cu îmbrățișări de admirație?
Cred că nimic din toate astea. Kovesi a vrut doar să arate plebeilor de acasă cât de mare și de tare a ajuns ea pe planetă. Încât, dom^le, nu poate să meargă în concediu în țara sa natală decât păzită de mulți bodigarzi.
E-adevărat, pentru mintea unora, valoarea și puterea se măsoară după numărul bodigarzilor.Kovesi a căpătat rapid reflexele mediocrilor care amușinează gustul gloriei. Odată cu extragerea ei din țară și plantarea într-o funcție barosană cu bani mulți, sentimentul grandorii din vremea când era șefă la DNA i s-a transformat într-o grandomanie de prost gust. Acum are opinii enciclopedice, dă sfaturi la copii, îi învață pe studenți (cum se scrie un doctorat, probabil), este sfătoasă, are acces la metafizic. Pentru cei cu praf de stele pe umeri, prea-plinul din burdihanul puterii trebuie înnobilat cu doctorate, cu frecări de oameni subțiri și lipiri de mediul academic, cu prefețe la cărți și cu interviuri savante la care mâțele să stea în coadă de admirație. Kovesi e un exemplu. George Maior altul Hellvig altul. Coldea altul.
Kovesi a trecut de stratosfera pământenilor. Se consideră o lumină, o salvatoare a nației – acum și a Europei, o zeiță a Anticorupției care crede că a sădit în sufletele românilor un altar de plecăciune și admirație.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!