Press "Enter" to skip to content

Maia Sandu se teme de o lovitură de stat finanțată de Rusia: Există aceste riscuri – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a declarat într-un interviu pentru G4Media că există ”încercări” ale Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova pe fondul nemulțumirii interne față de creșterea prețurilor la energia electrică și gaze. Întrebată dacă ia în calcul o lovitură de stat finanțată de Rusia, Maia Sandu a spus că ”știm că există aceste riscuri”.
C.P: Aveți o situație dificilă acasă, din cauza contestărilor în stradă și a unor provocări. Aveți informații despre mișcări făcute de Federația Rusă care ar amenința direct Republica Moldova?Maia Sandu: Am văzut de curând și constatări ale Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, unde se vorbește despre relații, colaborări între grupări corupte din Republica Moldova, între partide proruse din Republica Moldova și serviciile secrete din Federația Rusă. Și da, știm că există intenții, încercări de a destabiliza situația din Republica Moldova. Intenții și încercări de a folosi nemulțumirea cetățenilor în raport cu prețurile tot mai mari, în special la resursele energetice.
C.P: Luați în calcul așadar, având în vedere aceste informații despre care ați vorbit, o revoltă populară instrumentată de Moscova, de FSB în cazul acesta, sau o lovitură de stat finanțată de Rusia?Maia Sandu: Știm că există aceste riscuri. În primul rând, admit că există oameni supărați care vor merge la proteste, pentru că nu toată lumea înțelege cine se face vinovat de aceste prețuri foarte mari la resursele energetice, mai ales în situația Republicii Moldova, acolo unde veniturile oamenilor sunt mai mici decât în oricare altă țară din regiune. Inclusiv pentru că noi suntem total dependenți de importul de resurse energetice și nu prea avem ce să facem cu aceste prețuri foarte mari, chiar dacă guvernul încearcă să vină cu ajutoare pentru cei cu venituri mici.
Există acest potențial de protest și noi vrem să consolidăm democrația în Republica Moldova. Respectăm dreptul cetățenilor de a protesta, de a critica guvernarea. Repet, chiar dacă noi facem tot ce putem în această criză, există și dovezi că oamenii care sunt scoși la proteste în aceste săptămâni sunt plătiți de grupările corupte și au fost oameni.
Rep: Mai precis de cine?Maia Sandu: Vorbim de gruparea Șor (fugarul Ilan Șor, implicat în dosarul furtului miliardului – n.red.). De curând am văzut că a revenit în spațiul public cu un anumit mesaj Plahotniuc (oligarhul fugar Vlad Plahotniuc – n.red.) după ce a apărut în lista sancțiunilor Statelor Unite ale Americii. Vorbim despre alte personaje la fel de cunoscute.
Rep: Ion Ceban, primarul Chișinăului, este unul dintre ei?Maia Sandu: Ion Ceban, sau cel puțin partidul pe care îl conduce apare în această listă a Departamentului de Stat. Repet, știm că există forțe interne și forțe externe care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova. Obiectivul nostru este să menținem pacea și siguranța.
Nu vom permite ca Republica Moldova să fie atrasă în război și, evident, vom face tot ce putem pentru a asigura furnizarea continuă a energiei electrice, a gazelor naturale și a sprijinului pentru cetățeni, ca să își poată permite aceste lucruri.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!