Press "Enter" to skip to content

Mafia argilei din Dobrogea are rădăcini spaniole – ANCHETATORII.RO

Distribuiți acest articol!

Distribuie acest articol!
La început a fost doar domnul Cornea Ion Daniel, un român care a lucrat mulți ani în Spania. Om de afaceri de succes în Spania, deținător al unei firme de construcții, prin natura afacerilor a intrat în contact cu PAMESA GRUPO EMPRESARIAL SL., o firmă foarte cunoscută pe plan internațional, care produce plăci ceramice etc. și ca atare are nevoie de cantități uriașe de argilă caolinoasă.

Întors din Spania în România, domnul Cornea Ion Daniel a înființat firma Silicat Explorer Company S.R.L., firmă care a preluat prin transfer (transfer însoțit de dosare penale etc.) licența de concesiune nr. 1161/2000 de la Miniera Medgidia S.A. Pentru a pierde urma dosarelor în care era implicată firma Silicat Explorer Company SRL, Cornea Ion Daniel, a transferat licența de concesiune pentru exploatarea argilei caolinoase în cariera Țibrinu, jud. Constanța, către o altă firmă de-a sa, Iris Aly Explorer S.R.L.

Firma Silicat Explorer Company S.R.L. și-a păstrat C.U.I. – ul și a renăscut din propria cenușă, ca pasărea Phoenix, sub numele de Danubian Argila SRL.

De ce a apărut firma Danubian Argila SRL?

Conform Ordinului nr. 198/2009 emis de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, calculul și verificarea producției de argilă caolinoasă din cariera Țibrinu se face prin realizarea unei ridicări topografice realizată de o firmă specializată. Prin ridicarea topografică se calculează volumul de argilă caolinoasă extras din carieră, iar pe planul de situație realizat se poate vedea și suprafețele de pe care s-a extras argila.

De la preluarea licenței de Miniera Medgidia S.A. și până în trimestrul I al anului 2022 inclusiv, firmele Silicat Explorer Company SRL și Iris Aly Explorer SRL au realizat toate ridicările topografice prin contractarea unei firme specializate din orașul Constanța. Deoarece au început să apară în spațiul public ilegalitățile comise de Iris Aly Explorer SRL (exploatarea argilei de pe pășunea aparținând Primăriei Mircea Vodă, exploatarea argilei de pe terenurile private  învecinate cu cariera Țibrinu, fapt pentru care proprietarii au depus plângeri penale la IPJ Constanța pentru încălcarea proprietății private  etc.), domnul Cornea Ion Daniel a hotărât ca începând cu trimestrul al doilea al anului 2022 firma Danubian Argila SRL să se ocupe de realizarea ridicărilor topografice pentru calculul argilei caolinoase extrase din cariera Țibrinu și realizarea planurilor de situație aferente.

De ce era nevoie de acest lucru?

Pentru că practic de ani de zile nu se mai exploatează din perimetrul de 11 ha concesionat prin contractul de concesiune nr. 3145/12.04.2017 încheiat cu Primăria Mircea Vodă, pentru care există autorizația de mediu nr. 79/17.05.2018:

De ani de zile, cu binecuvântarea reprezentanților Gărzii de Mediu Constanța, argila caolinoasă se exploatează exclusiv din afara perimetrului autorizat de Agenția de Mediu Constanța, prin Autorizația de mediu nr. 79/17.05.2018. Practic, s-a exploatat de pe pășunea Primăriei Mircea Vodă (există somații emise de Primăria Mircea Vodă în acest sens), de pe terenurile private adiacente carierei Țibrinu și de pe teritoriul vechii cariere de argilă caolinoase Cuza Vodă (terenul pe care se află cariera Cuza Vodă a fost concesionat de Primăria Cuza Vodă firmei Iris Aly Explorer SRL!),

 » Întreg articolul se poate citi aici: www.ANCHETATORII.RO


Distribuiți acest articol!