Press "Enter" to skip to content

Lupii de pe CAROL

Distribuiți acest articol!

Distribuie acest articol!
În întreagă sa existență, Bursa de Valori București a fost de multe ori afectată de contextele socio-politice ale vremurilor. Fondată pe 1 Decembrie 1882, Bursa de Valori București este închisă de mai multe ori până în 1945(Răscoală țărănească 1907, Războiul Balcanic 1912-1913, Primul Război mondial 1914-1918 și Al Doilea Război Mondial 1939-1945) când este închisă de regimul comunist timp de aproape 50 de ani până în 20 noiembrie 1995 când se redeschide.

Din 1995 până în prezent Bursa de Valori București și-a ales doar intermediari de tip Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF), Bănci și câteva platforme de brokeraj cu interfață unfriendly și inaccesibile, fară să caute o modalitate de a lista acțiunile românești pe mai multe burse și mai mulți brokeri mari ca eTorro sau Trading212.

https://www.bvb.ro/Intermediaries/ListOfIntermediaries/GeneralIndex

Desi listarea la bursă a unei companii constă în deschiderea capitalului, acțiunile pot fi cumpărate doar de la acești intermediari de casă ce au capital social suficient cât poată să cumpere pachete majoritare de la orice companie listată prin diverse mecanisme. Valoarea totală de piață a BVB este de 37.25 miliarde de Euro în timp ce OMV(compania mamă) are o capitalizare de piață de 18 miliarde de Euro ceea ce înseamnă că toate companiile listate la BVB valoarează cât jumătate dintr-o singură companie listată de Bursa de la Viena.
Să înțelegem mai bine lucrurile, BVB este un jucător nesemnificativ pe piață de capital globală și nu poate concura cu alte burse ale lumii atâta timp cât valoarea totală a pieței de capital din Romania face cât doua companii austriece ca OMV și este deținută de monopolul intermediarilor de mai sus. Deschiderea de capital este un termen nepotrivit pentru o companie ce se listează doar la BVB ci mai degrabă ar fi mai mult o deschidere către monopol atâta timp cât acțiunile nu sunt accesibile la nivel global ci sunt accesibile doar la nivel local.
De-a lungul anilor BVB a fost părtaș la privatizarea companiilor de stat și a răspuns pozitiv lobby-urilor venite de la intermediarii de casă ai acestora.

Vom lua un caz concret și irațional de privatizare a unei companii de stat ajunsă pe mâna austriecilor. Deși viitorul era clar în 2004 că mașinile se vor înmulți rapid și că cererea petrolului vă crește semnificativ, Guvernul condus de Adrian Năstase delapidase cu firme de casă ale partidului(PSDR, actualul PSD) Petrom pentru a îl declara neperformant și să îl poată vinde austriecilor.

Sub pretextul lipsei performanței, la fel ca și celalalte companii de stat care au fost delapidate de managementul pus de politicienii aflați la putere, Petrom este vândută în 2004 către compania austrică OMV care în prezent deține 51% din acțiuni. Politicienii s-au folosit și se vor folosi în continuare de pretextul lipsei de soluții ce constă doar în reorganizarea companiei cu oameni competenți, bine intenționați și viziune și vor găsi doar soluțiile date de jucători străini sau grupuri de interes mafiot.
Incompetență sau rea voință?

 » Întreg articolul se poate citi aici: www.ANCHETATORII.RO


Distribuiți acest articol!