Press "Enter" to skip to content

Limitarea operaţiunilor cu cash trădează o mentalitate socialistă, dictatorială – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Măsura de limitare a plăţilor în numerar adoptată de Guvern „trădează o mentalitate socialistă, puternic intervenţionistă, dictatorială”, susţine profesorul de economie Bogdan Glăvan.
„O asemenea limită precum cea legiferată şi preconizată în România, de 200-400 de euro per comerciant, aşa ceva nu mai există nicăieri în Europa. Avem, din contră, foarte multe state, jumate din statele europene, care nu au nicio limită, de la Germania, până la Marea Britanie, la Suedia, până la Olanda, lângă noi Ungaria, Estonia”, susţinut profesorul de economie la B1TV.
„Ţările astea de lângă noi, adică Bulgaria, Ungaria, Cehia, Estonia, care vreţi dumneavoastră, nu mai zic de alea occidentale, păi ele combat evaziunea de 100 de ori mai bine decât noi, adică ele culeg tot TVA-ul aproape, 95% sau 98% din TVA-ul care este generat în economie ajunge la buget. În România, doar 65% ajunge, deci noi, cu limite de cash, deci cu interdicţii de plăţi mari în numerar, avem mare evaziune, deci cum poţi să spui că hai stârpim numerarul de tot că o să combatem evaziunea? Păi dar ăştia cum de au reuşit să combată evaziunea fără aşa ceva?”, a adăugat Glăvan.
Economistul a descris măsura drept „o păcăleală, e o prostie a Guvernului şi trădează o mentalitate socialistă, puternic intervenţionistă, dictatorială”.
„Eu vin de la Bran, o comună dezvoltată în care nu a funcţionat astăzi bancomatul celei mai mari bănci din România şi a trebuit să mă duc în Zărneşti ca să scot bani”, a povestit profesorul.
Reamintim că începând de anul viitor, nu vom putea să plătim cu cash mai mult de 5.000 de lei, urmând ca din 2025 acest plafon să coboare la 2.500 de lei. Mai mult, de anul viitor firmele nu au voie să încheie o zi cu mai mult de 50.000 de lei cash în casă. Dacă suma este mai mare, autorităţile pot confisca 25%.
Una dintre modificările fiscale asumate de Guvern impune un plafon al plăţilor cash pe care le pot face persoanele fizice către comercianţi. Aşa că, pentru sumele mai mari de 5.000 de lei, românii o să trebuiască să folosească cardul pentru a face cumpărături. Această măsură are ca scop reducerea evaziunii fiscale pentru a suplimenta sumele care intră în bugetul de stat.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!