Press "Enter" to skip to content

Joe Biden ar putea fi pus sub acuzare și chiar demis dacă republicanii recâștigă majoritatea parlamentară – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Democrații s-ar putea confrunta cu pierderi majore în alegerile cruciale de la jumătatea mandatului din acest an, în timp ce republicanii urmăresc să recucerească Camera Reprezentanților și Senatul în noiembrie.
În cazul în care partidul președintelui Joe Biden pierde controlul ambelor camere, acesta ar putea ajunge să se confrunte cu o punere sub acuzare, după ce mai mulți republicani au indicat că majoritățile republicane s-ar îndrepta în această direcție, notează publicația americană Newsweek.
În ianuarie, senatorul republican Ted Cruz a declarat că ar exista „multiple motive” pentru punerea sub acuzare a lui Biden, în timp ce în aprilie, reprezentantul republican Ken Buck a declarat la o reuniune virtuală că Comisia judiciară a Camerei Reprezentanților va „organiza audieri pentru a stabili dacă punerea sub acuzare este adecvată”. Vom vota cu privire la punerea sub acuzare. Și apoi va fi prezentat în fața întregii Camere”.
Un sondaj de opinie al Universității din Massachusetts Amherst publicat în luna mai a arătat că 68% dintre republicani și 66% dintre conservatori doreau ca Biden să fie pus sub acuzare dacă republicanii vor prelua Camera, în timp ce 53% dintre republicani credeau că o Cameră condusă de republicani îl va pune sub acuzare.
Articolele de punere sub acuzare pot fi adoptate prin votul unei majorități simple în Cameră, dar un președinte poate fi demis doar prin votul unei majorități de două treimi în Senat. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată și pare puțin probabil ca republicanii să aibă numărul necesar de locuri în Senat în 2023.
Cu toate acestea, fostul președinte Donald Trump a fost pus sub acuzare de două ori – în 2020 și 2021 – și în ambele ocazii a fost achitat de Senat. Nu există nimic care să împiedice o Cameră condusă de republicani să voteze articole de punere sub acuzare, chiar dacă există puține șanse de condamnare.
Experții politici care au vorbit cu Newsweek au declarat că este probabil ca republicanii să ia în considerare punerea sub acuzare, dar că ar putea plăti un preț politic dacă ar încerca acest lucru.
John Owens, profesor emerit de politică a Statelor Unite la Centrul pentru Studiul Democrației de la Universitatea Westminster din Marea Britanie, a declarat pentru Newsweek că democrații ar putea reuși totuși să păstreze Camera și Senatul în noiembrie.
„Presupunând că republicanii vor prelua una sau ambele camere, este destul de probabil că vor încerca să-l pună sub acuzare pe Biden”, a spus Owens.
În cazul în care republicanii recâștigă Camera, dar nu și Senatul, ceea ce rămâne o posibilitate, orice efort de punere sub acuzare ar putea sfârși prin a părea un „punctaj politic”, potrivit lui Robert Singh, profesor la Departamentul de politică de la Birkbeck, Universitatea din Londra.
„Destituirea a devenit din ce în ce mai mult un fel de rutină a dinamicii hiperpartizane de la Washington, mai degrabă decât – așa cum se dorea – un eveniment extrem de rar, aplicabil doar în cazul celor mai grave fapte”, a declarat Singh pentru Newsweek.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!