Press "Enter" to skip to content

ISTORIA, MAI MULT DECÂT O NECESITATE : Alexandru Săraru în dialog cu Liviu Burcea (4 Februarie 2021)

Distribuiți acest articol!

Amfitrionul emisiunii, Domnul Alexandru Săraru și invitatul Burcea Liviu, membru al Grupului Civic National Pentru Cinstirea Eroilor au discutat despre importanța istoriei ca materie în școli, cât și despre rolul acesteia și a cultului eroilor în educația societății civile.

Au fost documentate și prezentate publicului,atât cazuri dureroase despre starea așezămintelor și monumentelor de război, cât și importanța educației alternative ,a istoriei ca materie școlară și mod de educație socială prin intermediul reconstituirilor militare și a istoriei vii.

Prima parte a emisiunilor a fost ocupată cu prezentarea neregulilor din cimitirele eroilor de la TG. JIU , FĂGĂRAȘ ȘI GHENCEA MILITAR,apoi tema patrimoniului national militar,a greutăților și lipsei legislației care să salveze de la casare a unor obiecte de inventar militar care se distrug fară vreo temeinică documentre , despre nevoile muzeelor,a sălilor de tradiții și colecționarilor privați.

Tema istoriei și metodei de învățare alternativă,în mod dinamic și atractiv pentru tineri, dar nu numai a fost dezbătută din punctul de vedere a voluntarului reconstituitor militar și al colecționarului de armă, că tema fiind lipsa de dialog dintre autorități și societate civilă, a interesului statului în promovarea istoriei și identității naționale dar și unele realizări, în colaborare cu muzee și autorități publice, puține dar importante prin faptul că ele au fost puse în practică cu ocazia programului centenar desfășurat prin intermediul Ministerului Culturii.

O altă temă abordată a fost absența din viața culturală a țării a filmului istoric romănesc ,desființat prin lipsa de interes și pus în situația de a fi foarte greu de realizat din cauza inexistenței tehnicii militare de epoca și din dezinteresul finanțării caselor și producătorilor de film pe acesta temă.

Emisiunea își propune să deschidă ușile colaborărilor societății civile cu autoritățile și găsirea de comun acord a solutilor pentru prevenirea, îndreptarea neregululior existente , precum și armonizarea legilor în ajutorul intereselor națiunii în educație și glorificarea străbunilor împotriva curentului de globalizare și distrugere a identităților naționale .

Emisiunea integrala o puteti urmari aici

Articol preluat de pe : www.24ro.ro

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!