Tragedia produsă pe 18 ianuarie 2023 la cariera Jilţ din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) a scos la iveală, din nou, hoţiile petrecute aici după Revoluţie, dar şi triada şefilor şi averile acestora.
După tragedie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a propus schimbarea mai multor directori ai CEO, dar şi un plan pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.
Unii dintre directorii propuşi spre a fi schimbaţi şi-au acceptat partea de vină, în timp ce alţii ţin strâns de funcţii.
La CEO a apărut, de mult timp, o triadă de şefi care îl contestă acum pe ministrul Energiei pe care îl consideră singurul vinovat de tragedia din 18 ianuarie, atunci când trei mineri şi-au pierdut viaţa.
Cei trei sunt: Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, Daniel Burlan, Președintele Comitetului Director al CEO și Marius Negru, membru în Comitetul Director al CEO.
Cine este Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj
Cel care cere demisia Ministrului Energiei, Cosmin Popescu, a fost condamnat pe 9 decembrie 2009 de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție la doi ani de închisoare sub supraveghere pentru acte de corupție.
În vremea în care a fost secretar de stat în Ministerul Economiei și Comerțului, a falsificat un raport de control al ministerului în scopul favorizării inculpatului Ionel Manțog.
Popescu a avut legături strânse cu CEO aproape toată viaţa, fiind angajat pe diverse funcţii între anii 1999 – 2020, atunci când a devenit preşedintele CJ Gorj.
După ce își va încheia mandatul, acesta cel mai probabil se va întoarce în funcția de consilier juridic. Cosmin Popescu a ocupat atât funcții de execuție, precum cea menționată anterior cât și funcții de conducere precum șef birou legislație sau director resurse umane. (vezi CV complet aici).
Ca orice funcționar cinstit angajat la o mare companie de stat, Cosmin Popescu se laudă cu o avere impresionantă. Conform declarației sale de avere, acesta are o casă de 200 de metri pătraţi în Târgu Jiu plus un teren de 509 mp, achiziționate în 2014 și un apartament de 56 mp în Sectorul 1 din București, achiziționat în anul 2021 (valoarea la acea vreme a unui astfel de apartament depășea 100.000 euro).
De asemenea, acesta se mai poate lăuda și cu două autoturisme scumpe, un BMW 320, achiziționat în 2017 și un VW Scirocco, achiziționat în 2010. (vezi declarația de avere).
În conturi, președintele CJ Gorj, care a ocupat în mare parte doar funcții cu salarii normale, a strâns puțin peste 20.000 euro.
Cine este Daniel Burlan, preşedintele Comitetului Director al Complexului Energetic OlteniaAl doilea personaj care s-a legat de scaunul de președinte este Daniel Burlan, un individ care a condus Societatea Națională a Lignitului Oltenia în perioada 2005 – 2012.
În plus, Burlan a fost numit din 2018 membru al Directoratului, iar din 2020 este președintele acestuia. Având în vedere numeroasele funcţii de la CE Oltenia, putem spune că este imposibil ca el să nu fi ştiut de toate problemele minerilor şi toate problemele cu care CE Oltenia se confruntă.

Interesele ascunse de la Complexul Energetic Oltenia. Cine a făcut averi – 60m.ro
Distribuiți acest articol!
Distribuiți acest articol!