Press "Enter" to skip to content

Începe mitingul profesorilor în Piața Victoriei: „Îi transmitem și lui Iohannis că noi îndrăznim” – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a ajuns vineri în fața Guvernului, zeci de de profesori fiind așteptați să participe la mitingul din Piața Victoriei. Nistor spune, înainte de negocierile cu premierul Ciucă, programate la ora 12.00, care sunt solicitările greviștilor.
„După aproape trei săptămâni de grevă, revendicările sunt simple: demnitate şi respect. Ne-am săturat să fim jigniţi, ne-am săturat să fim umiliţi, ne-am săturat să fim ignoraţi. Lucruri care se întâmplă de peste 30 de ani… Am hotărât să spunem ‘Stop!’ şi să transmitem tuturor politicienilor că, indiferent de presiunile lor, noi rezistăm. Nu cred în promisiuni, nu cred în acorduri, nu cred în memorandumuri. De fapt, în România nu mai poţi crede nici că o lege poate fi pusă în aplicare. În momentul de faţă, îşi doresc (cadrele didactice aflate în grevă, n.r.) foarte clar ca toate revendicările de natură salarială să fie puse în aplicare rapid printr-un act normativ, şi nu la timpul viitor, ci acum”, a spus Nistor, la Digi 24.
Întrebat ce tip de act normativ ar mulţumi profesorii pentru a reveni la catedră, liderul sindical a menţionat: „ordonanţă de urgenţă”
„Grila de salarizare o au, ştiu care este reperul şi ea poate fi aplicată în regim de maximă urgenţă. Dacă nu au bani, atunci să facă rectificare bugetară şi să-şi reprioritizeze cheltuielile la nivelul statului. Educaţia este importantă, este mai presus de orice”, a adăugat el.
Problemele urgente
Nistor a explicat ce vor cere liderii sindicali la întâlnirea cu reprezentanții Guvernului.
„Noi cunoaştem foarte clar ce anume le vom transmite. Deci, aplicarea în integralitate a grilei respective şi o finanţare corespunzătoare a sistemului de învăţământ. În momentul de faţă, majoritatea colegilor continuă acţiunea de protest. Sunt şi colegi care, într-adevăr, se retrag din grevă, pentru că, vedeţi, băncile nu-i amână cu ratele în niciun caz. Dar chiar dacă nu mai sunt în grevă, ei sunt alături de noi şi nemulţumirile lor sunt aceleaşi ca şi ale noastre. Aşa cum am spus mai la început, îi transmitem şi preşedintelui, le transmitem şi celor din Guvern şi parlamentarilor că noi rezistăm”, a spus Marius Nistor, care a precizat că, la ora actuală, peste 70% din corpul profesoral se află în grevă.
Oficialul federaţiei sindicale a transmis elevilor să aibă încredere în ei şi să înţeleagă că demersurile sunt legitime.
„Aceste demersuri, dacă vor fi duse la bun sfârşit – şi noi ne dorim acest lucru – şcoala românească va arăta cu totul şi cu totul altfel”, a subliniat Nistor.
Liderul sindical a declarat ferm că nu există nicio şansă ca greva să se încheie vineri şi că „totul depinde de deciziile pe care poate să le ia Executivul şi, bineînţeles, de ceea ce hotărăsc colegii noştri”.
„Încă o dată: vremea compromisurilor a trecut. Nu putem negocia soarta colegilor din cancelarii, nu putem negocia viitorul învăţământului românesc în fiecare zi. Nu e loc de negociere”, a transmis preşedintele „Spiru Haret”.
Întrebat dacă este posibil ca acest an şcolar să fie „îngheţat”,

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!