Press "Enter" to skip to content

În România, ca-n Africa! Am ajuns pe ultimele locuri din lume privind vaccinarea. Zone de lângă Cluj cu interes scăzut pentru imunizare

Distribuiți acest articol!

Sănătate

România se află pe locul 5 la coada unui clasament mondial privind vaccinarea cu DTP1 (vaccin difteric, tetanos, pertusis). Interesul scăzut în vaccinuri în România a apărut ca un efect puternic al pandemiei de COVID-19 și a dezinformării răspândite în spațiul public.

România, la coada unui clasament internațional privind vaccinarea / Foto: pixabay.com

România se află pe locul 5 la coada clasamentului din 2023 privind vaccinarea cu vaccinul DTP1 – difteric, tetanos, pertusis. Potrivit datelor publicate de Wold Population Revew, rata de vaccinare la acest vaccin este de 68%, România plasându-se pe locul 175 la nivel mondial. Țările de la coada clasamentului privind vaccinarea / Foto: worldpopulationreview.comSingurele țări care stau mai rău decât România la acest capitol sunt câteva țări din Africa. Despre aceste date a vorbit și Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, zilele trecute, când a tras un semnal de alarmă. CITEȘTE ȘI: Strategie națională de vaccinare până în 2030. MS: „NU impune vaccinarea obligatorie. Nici în școli”Copiii nevaccinați împotriva rujeolei în pandemie riscă să se îmbolnăvească acum! OMS: „Risc de epidemie”„Despre vaccinarea în România. Lansarea Strategiei de vaccinare de către Ministerul Sănătății face, cum era de așteptat, valuri în societatea românească. Poate că este bine să știm câteva date concrete, obiective despre situația reală: – În Uniunea Europeană (UE) fiecare țară implementează propriul program de vaccinarea (în ceea ce privește lista de vaccinuri, schema și modul de administrare) – Astfel, în 12 din cele 27 de țări UE, vaccinarea este obligatorie pentru unul sau mai multe dintre vaccinuri – În România, vaccinurile NU sunt obligatorii, fiind asigurate cu grad de recomandare, iar noua Strategie nu prevede vaccinarea obligatorie – În ceea ce privește rata de vaccinare, România se află pe ultimele locuri la nivel internațional. Astfel, într-o statistică la nivel mondial din 2023, cu privire la rata de vaccinare cu vaccinul DTP1 (difteric, tetanos, pertusis), România se află pe locul 175, doar patru țări având o rată de vaccinare mai redusă: Guineea Ecuatorială, Nigeria, Sudanul de Sud și Papua Noua Guinee! Dintre țările din spațiul European, cele mai apropiate sunt Bosnia-Herțegovina și Ucraina, aflate cu 23, respectiv 24 de poziții mai sus față de țara noastră!”, a declarat președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.De asemenea, acesta a arătat că date similare sunt evidențiate de statistica din 2022 a OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), în care România se află pe penultimul loc din cele 49 de țări evaluate. „Oare se mai poate pune problema dacă trebuie sau nu făcut ceva!?”, a întrebat Dorel Săndesc. Interesul și încrederea în vaccinuri, mai scăzută după pandemieImportanţa percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanşarea pandemiei de COVID-19, conform unui raport al UNICEF privind imunizarea. Percepţia populaţiei cu privire la importanţa vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 în 52 dintre cele 55 de ţări analizate.În Republica Coreea, Papua Noua Guinee, Ghana, Senegal şi Japonia scăderea a fost de peste o treime.

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!