Press "Enter" to skip to content

Guvernul Ciucă vrea să prelungească mandatul șefilor ANRE cu șase luni, pentru a păstra postul pentru baronul Marian Neacșu – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Guvernul Ciucă vrea să prelungească mandatul șefilor Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE) cu șase luni, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență ce va fi discutat în ședința de miercuri. Guvernul vrea să prelungească mandatele președintelui ANRE, Dumitru Chiriță (susținut de PSD), ale unui vicepreședinte și ale altor doi membri ai conducerii.
Dumitru Chiriță, protejat de PSD, a patronat popularea ANRE cu zeci de amante și pile de partid, angajate în funcții de răspundere în ciuda lipsei de pregătire și experiență în domeniul energiei sau în domenii conexe.
Coaliția guvernamentală alege astfel să prelungească prin OUG mandatele, fără să explice care este urgența deciziei, dat fiind că este cunoscut de cinci ani momentul în care expiră mandatele șefilor ANRE, numiți de Parlament în funcții exact în urmă cu cinci ani, în 2017.
Reamintim că ANRE este o instituție independentă, iar legea sa de funcționare stipulează expres că numirile sunt făcute de Parlament, nu de guvern.
Or, potrivit experților în politici energetice prelungirea mandatelor prin ANRE nu doar că încalcă legislația europeană ce prevede independența instituției față de executiv, ci periclitează legalitatea deciziilor semnate de conducere. ”Deciziile semnate de acești conducători ai instituției care au mandatele prelungite de Guvern și nu de Parlament ar putea fi atacate în instanță pe motiv că mandatele nu sunt legale”, au explicat experții citați.
Mișcarea are ca scop pregătirea terenului ca baronul PSD Marian Neacșu, actualul secretar general al guvernului Ciucă, să preia în luna mai postul de președinte al ANRE.
Astfel, Neacșu urmează să părăsească funcția de la guvern în luna mai 2023, odată cu rocada PSD-PNL de la guvern. La acel moment, postul de secretar general va reveni PNL, iar el ar urma să își depună candidatura pentru postul de președinte al ANRE

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!