Press "Enter" to skip to content

Guvernul a aprobat plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică timp de un an. Ministrul Energiei: „Românii vor avea parte de susţinere”

Distribuiți acest articol!

Economie

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze timp de un an, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali.

Guvernul a aprobat plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică timp de un an.

Anunțul a fost făcut, vineri, de ministrul Energiei, Virgil Popescu.„Românii vor avea parte de susţinerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum! Alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă şi colegii din Guvern am aprobat Ordonanţa de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023”, a arătat el.Pentru consumatorii casnici, vor fi plafonate preţurile finale facturate la energie electrică pentru clienţii casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situaţie de sărăcie energetică, pe două tranşe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 şi a preţurilor finale la gaze naturale. Care vor fi prețurile maxime?La energie electrică, preţul va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh; maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv.La gaze, preţul va fi reglementat la maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus. Pentru consumatorii noncasnici, la energie electrică preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, iar, la gaze, maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru un consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienţi.CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preţ reglementat de 250 lei/MWh, se mai arată în postarea lui Virgil Popescu. Proiectul de act normativ postat joi seară pe site-ul Ministerului Energiei prevedea şi stabilirea de către Guvern a unui preţ de 150 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă. Ministrul nu precizează în această postare dacă această propunere a fost aprobată sau nu.

CITEȘTE ȘI:

Prețuri gaze și energie electrică după plafonare. Cât plătesc românii pentru un kWh

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!