Press "Enter" to skip to content

GULERELE ALBE: Avocații care apără corupții și penalii, participă în comisiile de interviu prin intermediul cărora se selectează judecătorii și procurorii din România

Distribuiți acest articol!

Distribuie acest articol!
Pentru a deveni magistrat în România, trebuie să participi și să promovezi un concurs care se organizează o dată sau de două ori pe an de către Consiliul Superior al Magistraturii, în baza Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. 

Concursul pentru admiterea în magistratură se organizează pentru absolvenții facultăților de drept care au dobândit cel puțin 5 ani vechime în profesiile juridice, pentru ocuparea directă a posturilor de judecător și procuror scoase la concurs, iar concursul pentru admiterea în Institutul Național al Magistraturii se organizează pentru absolvenții facultăților de drept, fără îndeplinirea condiției vechimii în profesiile juridice.

În cadrul acestor concursuri, candidații trebuie să promoveze o probă scrisă juridică, iar ulterior, cei declarați admiși la prima probă participă la proba interviului.

În cadrul probei interviului, care este o probă subiectivă și lipsită de orice fel de transparență deoarece proba este eliminatorie iar candidații respinși nu cunosc motivele respingerii, firmele de avocatură au avocați între cei cinci membri ai comisiilor de examinare. Precizez faptul că acești avocați sunt prezentați în cadrul acestor comisii de interviu drept cadre didactice universitare, dar această funcție nu le anulează calitatea de avocat nici anterior concursului, nici în timpul concursului și nici ulterior acestui concurs.

De exemplu, prin analiza pe care am efectuat-o cu privire la aceste aspecte, am identificat două firme de avocatură ai căror avocați parteneri au fost prezenți în aceste comisii de interviu în ultimii ani. Este vorba despre Societatea Civilă Profesională de Avocați „Zamfirescu, Racoți, Vasile & Partners” și Societatea Civilă Profesională de Avocați „Micu, Zarafiu & Asociații”.

Prima dintre aceste firme de avocatură se laudă, aproape în fiecare an, că deține supremația în ceea ce privește soluționarea litigiilor din România.

Călin Zamfirescu de la Societatea Civilă Profesională de Avocați „Zamfirescu, Racoți, Vasile & Partners” este socrul fostului ministru al Justiției, liberalul Cătălin Predoiu, și a fost decanul Baroului București, el fiind asociat mulți ani, în firmele sale de insolvența cu celebrii Arin Stănescu, un avocat controversat, cu dublă cetățenie, israeliano-română ( care a murit , între timp) și Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției și președinte al PNL, toți , foști colegi de facultate.

În această formulă, cei trei au întocmit legislația din insolvență, în perioada ministeriatelor de la Justiție, a lui Valeriu Stoica, Monica Macovei și Cătălin Predoiu. Asta, deși erau în conflict de interese, ei deținând firmă de insolvență.

Firmele controlate de aceștia,  au fost implicate în diverse cazuri controversate de insolvență, ceea ce le-a adus în “portofoliu”, dosare penale, fiind în atenția procurorilor DNA de mai mulți ani.

Ei au câștigat sume enorme de bani de pe urma falimentelor unor bănci, precum Banca Internațională a Religiilor, Banca de Investiții și Dezvoltare, dar și de cel al unor firme precum Petromservice. Printre clientii acestora s-au aflat Sorin Ovidiu Vântu și Dan Voiculescu.

Prin urmare, este logic faptul că interesele sale financiare în dosarele de pe rolul instanțelor de judecată din toată țara sunt enorme.

 » Întreg articolul se poate citi aici: www.ANCHETATORII.RO


Distribuiți acest articol!