Press "Enter" to skip to content

Grindeanu pregătește un tun de 165 de milioane de euro la CFR Marfă: zboară 7.153 de vagoane și 508 de locomotive – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

SNTFM CFR MARFĂ SA a făcut vineri, 7 iulie, unul dintre cele mai ciudate anunțuri publice, mai ales dacă avem în vedere miza aflată în joc. Mai precis, compania feroviară a anunțat vânzarea bunurilor disponibile aflate în executare silită de către ANAF.  Sau în termeni foarte specifici și concreți: vânzarea a 7.153 de vagoane și a 508 de locomotive, pentru un preț total de aproximativ 165 de milioane de euro.
Având în vedere dimensiunea financiară, logistică și strategică a întregii operațiuni, ar fi fost de așteptat să existe o informare și o pregătire pe măsură a eventualilor cumpărători. Din păcate, nu a fost nici pe departe vorba de așa ceva.
În primul rând, anunțul vânzării cu greu poate fi găsit pe site-ul companiei. Cine intră pe pagina principală a CFR Marfă nu va găsi nicio urmă a acestui anunț. Pentru a afla detaliile relevante, trebuie să accesezi secțiunea „Informații de interes public”, după care să mergi la secțiunea „Anunțuri”, iar aici să ai răbdare să parcurgi toate cele 37 de anunțuri. Abia ultimul anunț ne informează cu privire la condițiile vânzării de 165 de milioane de euro. Pentru a vă face o idee, primul anunț de pe pagină este din 2016 și vizează „achiziție servicii de pază pentru obiectivele Stația Videle și P.A.E. Videle”. Cu alte cuvinte, informațiile relevante pentru eventualii cumpărători interesați sunt așezate în ordinea inversă relevanței și cronologiei.
Pe lângă această deficiență, relativ minoră, trebuie avută în vedere și ziua în care a fost făcut public anunțul, și anume vineri, când mai toată lumea este preocupată de plecările de sfârșit de săptămână. Ceea ce nu ar fi neapărat un capăt de țară, asta însă dacă trecem cu vederea termenul limită la care compania CFR Marfă așteaptă depunerea ofertelor de preț: 14 iulie 2023, ora 12:00! 
Chiar presupunând că eventualii cumpărători ar fi aflat vineri ca prin minune de această vânzare, și excluzând cele două zile de weekend, în care nu se lucrează în mod oficial, rezultă că doritorii au la dispoziție doar patru zile pentru a face o ofertă în sumă totală de 165 de milioane de euro.
Mai mult, conform anunțului, ofertantul are „dreptul de a viziona bunul supus valorificării la data / intervalul orar care va fi comunicată de către reprezentanții CFR Marfă, ca urmare a unei cereri scrise și trimise de doritor pe adresa” companiei. 
Toate bune și frumoase, dar dacă avem în vedere că în ziua de vineri era imposibil pentru cumpărători să depună o solicitare de vizionare, rezultă în chip foarte firesc că luni este cel mai devreme pentru depunerea unei astfel de cereri. Așadar, să luăm în calcul luni dimineața pentru depunerea acestei cereri și să presupunem, fără mari speranțe și argumente, că reprezentanții CFR Marfă vor da un răspuns favorabil în aceeași zi. Rezultă, cel mai probabil, că vizionarea bunurilor nu va putea începe decât marți, ceea ce înseamnă că rămân mai puțin de trei zile pentru a depune o ofertă în sumă de 165 de milioane de euro.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!