Press "Enter" to skip to content

Fermierilor le-a ajuns cuțitul la os: Satul românesc e depopulat, iar zootehnia e în moarte clinică

Distribuiți acest articol!

Fermierii îi transmit ministrului agriculturii, Adrian Oros, și prim-ministrului României, Florin Cîțu, o scrisoare deschisă. Le-a ajuns cuțitul la os, mulți dintre ei sunt înglodați în datorii, subvențiile sunt sub nivelul celor europene, nu mai speră la despăgubiri pentru culturile agricole distruse de seceta din primăvara 2020. Satul românesc e depopulat, iar zootehnia, principalul client al fermierilor din sectorul vegetal este în moarte clinică! Îi avertizează fermierii pe guvernanți.

CUTITUL A AJUNS LA OS!!!SCRISOARE DESCHISĂADRESATĂ DOMNULUI FLORIN CÎȚU, PRIM MINISTRUL ROMÂNIEI1.CUȚITUL A AJUNS LA OS!Fermierii fierb, noi reprezentanții lor, cu dificultate ținem starea de spirit, încă, sub control!2.MOTIVE

Subvenții sub nivelul celor europene, în timp ce achizițiile noastre:     utilaje, fertilizanți, inputuri, semințe, carburanți duc banii tocmai către acele țări unde fermierul este mult mai bine sprijinit atât de stat, cat și de UE.

95% dintre fermieri au credite la bănci, plătesc dobânzi si penalități la credite, în timp ce în alte state europene dobânzile sunt în jur de 1-2% sau chiar negative.

Da, în 30 de ani agricultura a crescut, dar aceasta nu a însemnat neapărat creșterea nivelului de trai ! Satul românesc este depopulat iar zootehnia, principalul client al fermierilor din sectorul vegetal în condiții normale, este în moarte clinică!

Anul trecut, ca urmare a secetei din zona de est și sud-est, pentru fermieri înseamnă:Diminuarea cifrei de afaceri cu 40% – la 90%.Întârzieri la plata facturilor pentru inputuri, traduse în pierderi de 25 -50%.

Despagubirile ar acoperi costurile cu achiziția îngrășămintelor, care, în ultimele 2 luni, au crescut cu 30- 110%.

Costul carburanților a crescut cu 15% din 15 nov. 2020 până acum.

Distribuitorii nu mai finanțează fermieri cu datorii din anul 2020 pentru ca nu au încredere că își vor recupera banii. Culturile de primavară au fost mai puternic afectate decât cele de toamnă, iar acestea din urmă au fost despagubite în procent de ~90%. Nu este corect ca cele de toamnă să fie despagubite și cele de primavară, NU.

Unii fermieri, neîndeplinind contractele de livrari cereale, au primit penalitați de la 100 pana la 800 RON/TONA;

Dl. Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale a afirmat că: „Despagubirile nu acoperă nici pe departe pierderile suferite de fermieri”;

Despagubirile se vor intoarce, în mare parte, la buget prin: TVA, impozite, taxe locale.La toate acestea adăugăm noi motive de îngrijorare generate de măsuri și acțiuni care ne vor afecta grav în acest an din cauza:propunerilor de modificare a legii vânzării terenurilor, în defavoarea fermierilor;reducerii ANT cu până la 100%, față de anul trecut;– inaccesibilității programului AGRO IMM INVEST pentru fermierii din zonele afectate de seceta din anul agricol precedent.

IN CONCLUZIE, DOMNULE PRIM MINISTRU:

– cu demnitate cerem sprijin, nu cerșim !cu demnitate, va solicităm să sprijiniți iesirea fermierilor dintr-o situație gravă!dovediți că susțineți agricultura din România, sector economic aflat în mare suferință!constatați că nemultumirile fermierilor disperati pot genera manifestări sociale grave, care nu sunt de dorit nici pentru dumneavoastră,

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!