Press "Enter" to skip to content

Din secretele ascensiunii politice: Marcel Vela – partea II

Distribuiți acest articol!

Distribuie acest articol!
Am amintit în articolul anterior despre amploarea grupurilor de interese din jurul lui Marcel Vela. Astfel, Nicușor Maldea, fostul președinte al Secției de Contencios Administrativ și Fiscal de la Tribunalul Caraș-Severin şi unul dintre membrii completului care a pronunţat decizia civilă nr. 360 din 5 mai 2015 a fost trimis în judecată într-un dosar de corupție pentru că ar fi făcut parte dintr-un grup infracțional organizat al cărui creier ar fi fost lichidatorul Ion Tudor și a fost găsit de Agenția Națională de Integritate cu o avere ce depășește cu mult nivelul câștigurilor obținute în roba de judecător.

Între averea dobândită și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către Nicușor Maldeaca judecător la Tribunalul Caraș-Severin până în momentul în care DIICOT a descins în instanță și l-a scos cu cătușe pe mâini pe magistrat veniturile nejustificate erau în cuantum de 181.573 de lei

Redăm în continuare comunicatul ANI „Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Timișoara, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către Nicușor Maldea. Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază, precum și despre existența diferențelor semnificative. Nicușor Maldea a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”.

Nicușor Maldea e judecat într-un dosar de corupție în care sunt investigate mai multe fapte care au avut ca scop devalizarea patrimoniului Reșiței. Magistratul ar fi ajutat prin deciziile sale grupul infracțional conturat în jurul lichidatorului Tudor. Acesta își susține însă nevinovăția și a apelat deja la instanțele internaționale pentru că ar fi fost ținut încătușat în ciuda unei decizii a instanței care îi înlocuise măsura preventivă cu una mai blândă.

Secția pentru judecători a CSM a încuviințat, în ședința din 15 octombrie, arestarea preventivă a judecătorului Nicușor Maldea, de la Tribunalul Caraș Severin.

Decizia CSM a fost adoptată pe baza Legii 317/2004, articolul 42, potrivit căruia „Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează percheziţia, reţinerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la judecători…” și pe baza Legii 303/2004, articolul 95, care spune că „Judecătorii, procurorii şi magistraţii – asistenţi pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi la domiciliu sau arestaţi preventiv numai cu încuviinţarea secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii”. 

CSM a decis, în ședința din 12 octombrie, să permită perchezițiile la biroul judecătorului Nicușor Maldea de la Tribunalul Caraș Severin, fiind acuzat că ar fi primit 80.000 euro.

Hotărârea Secției pentru judecători a CSM, care îl vizează pe judecătorul Nicușor Maldea, a fost adoptată pe baza articolului 42, alineat (1) din Legea 317/2004 și articolului 95, alineat (1 ) din Legea 303/2004, care arată că judecătorii, procurorii și magistrații – asistenți pot fi percheziționați, reținuți, arestați la domiciliu sau preventiv doar cu încuviințarea secțiilor din cadrul CSM. 

 » Întreg articolul se poate citi aici: www.ANCHETATORII.RO


Distribuiți acest articol!