Press "Enter" to skip to content

Cristoiu: Dintr-o dată ne-am trezit că întreaga Europă e invadată de cereale ucrainene care nu respectă nicio normă – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. România trebuie să respecte anumite norme impuse de UE, iar asta înseamnă creșterea prețului de producție, spune scriitorul.

„Fermierii s-au trezit cam târziu. Împotriva lor s-au făcut niște mari mutații, lumea s-a globalizat, s-a masificat. Jumătate din acest proces a vizat cerealele din Ucraina. În toată Europa s-a evitat pe cât posibil cauza. Abia acum am descoperit că Europa este invadată de cereale și pui din Ucraina. Nu înțeleg ce legătură este între eroismul lor și faptul că ei produc murături. De ce murăturile trebuie să le dăm fără taxe pentru că ei sunt eroi?”, a declarat Ion Cristoiu.

În 2023, România a fost principalul importator de produse agricole din Ucraina.

„Fermierii lor nu au obligațiile pe care le au ai noștri. Problema nu este faptul că vin cereale și pui, ci că ei fiind în afara Uniunii Europene, nu sunt obligați să respecte nicio normă. Pe noi ne obligă și respectarea normelor duce la creșterea prețului de producție”, a mai spus scriitorul Ion Cristoiu.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a admis, la finalul summitului de la Bruxelles, că există nemulțumiri profunde ale fermierilor europeni, pledând pentru intensificarea Politicii agricole comune, în timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut crearea unei ”forțe europene de control” agricol, pentru aplicarea uniformă a reglementărilor în spațiul comunitar.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!