Press "Enter" to skip to content

Corupția politică este peste tot: În primării, școli, sau spitale ți se cere mită – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Corupția în România, un flagel persistent, este omniprezentă în instituțiile publice – primării, școli, spitale – unde mita a devenit o practică aproape normalizată.
Primul aspect care merită subliniat este complicitatea cetățenilor, fie prin tăcere, fie prin participare activă. Mulți români s-au resemnat în fața corupției, acceptând-o ca o parte inevitabilă a vieții de zi cu zi. Această resemnare duce la perpetuarea unui sistem toxic, unde funcționarii publici și politicienii își condiționează serviciile de primirea de foloase necuvenite.
În primării, corupția se manifestă prin controlul total al primarilor asupra proceselor administrative. De la eliberarea autorizațiilor de construcție până la gestionarea fondurilor publice, totul pare să fie la discreția primarilor și a cercului lor apropiat. Firmele afiliate, adesea controlate indirect de acești oficiali, sifonează fonduri publice, iar procedurile standard sunt adesea ignorate sau încălcate.
În spitale, corupția ia forme și mai periculoase. Actul medical, care ar trebui să fie sacru și necondiționat, este adesea supus unor practici corupte. De la solicitarea de șpagă pentru servicii medicale până la deturnarea fondurilor destinate îmbunătățirii infrastructurii medicale, totul contribuie la un sistem de sănătate precar și ineficient.
Școlile și instituțiile de învățământ nu sunt ocolite de acest fenomen. Lipsa investițiilor în infrastructură, numirea politică a directorilor, care adesea nu au competențele necesare, și o focalizare excesivă pe meditații private în detrimentul educației formale sunt câteva dintre problemele grave cu care se confruntă sectorul educațional.
Este esențial ca fiecare cetățean să-și asume responsabilitatea și să lupte împotriva acestui flagel, fie prin refuzul de a participa la astfel de practici, fie prin semnalarea lor autorităților competente. Așteptăm comentariile dvs. pentru a afla cum se manifestă corupția în localitatea dvs. și ce măsuri credeți că ar trebui luate pentru a combate acest fenomen.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!