Press "Enter" to skip to content

Cornel Nistorescu: Klaus Iohannis a făcut-o lată! – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

România va conta din ce în ce mai puțin în Uniunea Europeană. Aceasta este decizia președintelui Klaus Iohannis. Decizia a fost luată pe șest, fără nici o consultare a parlamentului și a partidelor politice. Necum a populației. A decis să renunțe la un drept al României ca și cum a renunțat la o bicicletă veche, pe care, din lene, n-a mai folosit-o de niște ani!
Fondatoarele Uniunii Europene plus alte trei țări la care a fost lipită pe șest și România propun eliminarea dreptului de veto în domeniile de politică externă și de securitate. Pentru aceste domenii, deciziile ar urma să fie luate cu majoritate calificată, nu cu unanimitate.
Președintele Klaus Iohannis, convins de nu știm cine și sfătuit de cine știe cine, cu musculița diplomatică Bogdan Aurescu s-au alăturat celor nouă țări și au pus țara noastră pe lista celor care susțin trecerea la majoritatea calificată în deciziile  amintite mai sus. Orice chestiune privind politica externă și securitatea României va putea fi decisă în Uniunea Europeană fără votul României și a altor țări mai mici.
Ce scrie în Constituția României încă într-o aparentă valabilitate:
ARTICOLUL 148(1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare. (3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.
(4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2) .
(5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.
Nu pot Klaus Iohannis și Bogdan Aurescu să citească? Scrie clar că transferul ”unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului” .
A avut loc o asemenea ședință comună? Nici vorbă! Dispoziția este valabilă și pentru „aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.
Ce zicea Bogdan Aurescu pe ici pe colo, prin 2022?
”Noi am avut inițial o poziție de susținere a unanimității, pentru că întotdeauna am considerat că statele mici ar trebui să aibă această pârghie la îndemână dacă există o situație în care interesele lor o cer să poată să blocheze o anumită decizie. Noi am constatat că România întotdeauna a acționat într-un spirit european și a încercat să găsească formule altfel,

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!