În perioada iulie-septembrie, valorile de listare ale proprietÄÈilor rezidenÈiale din România (apartamente, dar Èi case) au consemnat un avans de 2,8% comparativ cu trimestrul precedent, relevÄ cel mai recent raport de piaÈÄ publicat de Imobiliare.ro.
În acest context, diferenÈa anualÄ de preÈ a ajuns, trimestrul trecut, la o valoare de +10,3% – ceea ce marcheazÄ un avans de 2,7% puncte procentuale faÈÄ de cele trei luni anterioare, când se situa la +7,6%. În primele trei luni din anul în curs fusese atinsÄ cea mai micÄ valoare a acestui indicator din ultimii Èase ani, respectiv +3%. Nivelul actual este superior, însÄ, celui consemnat în trimestrul 1 din 2020 (+9,45%), când efectele pandemiei nu erau încÄ resimÈite pe piaÈa imobiliarÄ.
10 din cele 11 mari oraÈe (cu peste 200.000 de locuitori) monitorizate constant de Imobiliare.ro au înregistrat, în al treilea trimestru din 2021, majorÄri ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament. De remarcat este cÄ, la fel ca în cele trei luni anterioare, au existat centre regionale care au reuÈit sÄ atingÄ marje de creÈtere de peste 4%.
Cel mai semnificativ avans trimestrial, respectiv +4,5%, a fost consemnat, la egalitate, de BraÈov Èi Oradea, cele douÄ oraÈe fiind urmate de Cluj-Napoca (+3,9%). Astfel, Cluj-Napoca ocupÄ în continuare prima poziÈie în top (cu o medie de 1.960 de euro pe metru pÄtrat util), la o distanÈÄ detaÈatÄ de BucureÈti (cu 1.630 de euro pe metru pÄtrat), cele douÄ oraÈe fiind urmate de BraÈov (1.380 de euro pe metru pÄtrat), care a surclasat ConstanÈa (1.360 de euro pe metru pÄtrat). Pe locul al cincilea în top se situeazÄ TimiÈoara (cu 1.320 de euro pe metru pÄtrat), aceasta fiind urmatÄ de Craiova (1.280 de euro pe metru pÄtrat), dar Èi de Oradea (1.150 de euro pe metru pÄtrat), care a depÄÈit IaÈiul (1.140 de euro pe metru pÄtrat).
„În ceea ce priveÈte evoluÈia datelor de piaÈÄ în trimestrul al treilea, coroborat cu activitatea înregistratÄ în Imobiliare.ro, observÄm un vârf de piaÈÄ înregistrat anul acesta în luna august, devansând în premierÄ cu o lunÄ sezonalitatea pe care o cunoaÈtem cu toÈii Èi o decelerare a pieÈei în a doua parte a lunii septembrie. De altfel, raportat la 12 luni, identificÄm creÈteri importante de preÈ, generate de un context favorabil dat de creÈterea preÈurilor la materialele de construcÈii pe fondul unui interes crescut pentru apartamentele noi (douÄ treimi din cumpÄrÄtori intenÈioneazÄ sÄ achiziÈioneze o proprietate nouÄ). Accelerarea trendului de creÈtere din ultimele luni se suprapune însÄ, începând cu luna septembrie, cu criza pandemicÄ, inflaÈia ridicatÄ Èi riscul unor preÈuri tot mai mari la energie ducând la o stare de nesiguranÈÄ. Cum puÈine pieÈe reacÈioneazÄ la factorul emoÈional atât de puternic ca piaÈa rezidenÈialÄ, este probabil sÄ asistÄm la o decelerare a creÈterii preÈurilor practicate pe segmentul rezidenÈial în aceste ultime luni ale anului”, apreciazÄ Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Cererea Èi vânzÄrile de imobile
Pe fondul relaxÄrii sensibile a restricÈiilor privitoare la COVID-19,