Press "Enter" to skip to content

Clujul rămâne CEL MAI SCUMP oraș din țară. Relaxarea restricțiilor a susținut creșterea pieței imobiliare

Distribuiți acest articol!

În perioada iulie-septembrie, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat un avans de 2,8% comparativ cu trimestrul precedent, relevă cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro.

În acest context, diferența anuală de preț a ajuns, trimestrul trecut, la o valoare de +10,3% – ceea ce marchează un avans de 2,7% puncte procentuale față de cele trei luni anterioare, când se situa la +7,6%. În primele trei luni din anul în curs fusese atinsă cea mai mică valoare a acestui indicator din ultimii șase ani, respectiv +3%. Nivelul actual este superior, însă, celui consemnat în trimestrul 1 din 2020 (+9,45%), când efectele pandemiei nu erau încă resimțite pe piața imobiliară.

10 din cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) monitorizate constant de Imobiliare.ro au înregistrat, în al treilea trimestru din 2021, majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament. De remarcat este că, la fel ca în cele trei luni anterioare, au existat centre regionale care au reușit să atingă marje de creștere de peste 4%.

Cel mai semnificativ avans trimestrial, respectiv +4,5%, a fost consemnat, la egalitate, de Brașov și Oradea, cele două orașe fiind urmate de Cluj-Napoca (+3,9%).  Astfel, Cluj-Napoca ocupă în continuare prima poziție în top (cu o medie de 1.960 de euro pe metru pătrat util), la o distanță detașată de București (cu 1.630 de euro pe metru pătrat), cele două orașe fiind urmate de Brașov (1.380 de euro pe metru pătrat), care a surclasat Constanța (1.360 de euro pe metru pătrat). Pe locul al cincilea în top se situează Timișoara (cu 1.320 de euro pe metru pătrat), aceasta fiind urmată de Craiova (1.280 de euro pe metru pătrat), dar și de Oradea (1.150 de euro pe metru pătrat), care a depășit Iașiul (1.140 de euro pe metru pătrat).

„În ceea ce privește evoluția datelor de piață în trimestrul al treilea, coroborat cu activitatea înregistrată în Imobiliare.ro, observăm un vârf de piață înregistrat anul acesta în luna august, devansând în premieră cu o lună sezonalitatea pe care o cunoaștem cu toții și o decelerare a pieței în a doua parte a lunii septembrie. De altfel, raportat la 12 luni, identificăm creșteri importante de preț, generate de un context favorabil dat de creșterea prețurilor la materialele de construcții pe fondul unui interes crescut pentru apartamentele noi (două treimi din cumpărători intenționează să achiziționeze o proprietate nouă). Accelerarea trendului de creștere din ultimele luni se suprapune însă, începând cu luna septembrie, cu criza pandemică, inflația ridicată și riscul unor prețuri tot mai mari la energie ducând la o stare de nesiguranță. Cum puține piețe reacționează la factorul emoțional atât de puternic ca piața rezidențială, este probabil să asistăm la o decelerare a creșterii prețurilor practicate pe segmentul rezidențial în aceste ultime luni ale anului”, apreciază Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cererea și vânzările de imobile

Pe fondul relaxării sensibile a restricțiilor privitoare la COVID-19,

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!