Press "Enter" to skip to content

Clujul, fruntaș în UE la creșterea economică. Boc: „E multă muncă. Ne uităm la slujbele viitorului”

Distribuiți acest articol!

Expertul în dezvoltare urbană al Băncii Mondiale Marcel Ionescu Heroiu a declarat că deși este un „lucru puțin cunoscut”, Cluj-Napoca are cea mai rapidă creștere economică din UE, raportat la perioada 2000-2019.

Emil Boc a discutat despre acest subiect într-o intervenție la Digi24. Întrebat care e rețeta succesului, primarul a mărturisit că nu este vorba de un secret, ci de hărnicia clujenilor și o strategie bine dezvoltată:

„Nu e un secret, e vorba de muncă multă, de seriozitatea clujenilor, de aplicarea consecventă de strategii pe care am elaborat-o cu universitățile clujene și cu mediul de business și am mutat centrul de atenție de pe industria grea din perioada comunistă, când ne-am dat seama că este în faliment și nu mai are niciun viitor. Păstrând totuși o componentă educațională, ne-am dus spre economie cunoașterii – acea economie bazată pe educație, cunoaștere, inovare, IT, de unde au venit și slujbele mai bine plătite și evident, dezvoltarea economiei”, a spus Emil Boc la Digi24.

Slujbele viitorului și educația, principalele valori ale Clujului

Emil Boc spune că printre cele mai importante lucruri care au dus la o dezvoltare economică rapidă a municipiului Cluj-Napoca se numără solidaritatea și slujbele viitorului;

„Pe lângă acestea, am susținut masiv și competent toate seriviciile pe orizontală, de la cele medicale, la cele bancare, dar și industriile creative, inclusiv marile festivaluri și am creat un ecosistem al colaborării și nu al confruntării – ceea ce noi numim eco sistem, nu ego sistem. Adică acea capacitate ca toți să treacă la aceeași trăsătură și toți să înțeleagă că, până la urmă, indiferent că suntem români, maghiari, mai bogați sau mai săraci, fiind solidari, putem duce comunitatea noastră la nivelul următor. 

Eu spun că este meritul clujenilor, în primul rând. Ce facem să menținem aceste linii bune, ne uităm la slujbele viitorului care vin în continuare din inovare și aici intră IT, inteligență artificială, serviciile de calitate pentru cetățeni, industriile creative, etc”, a declarat primarul. 

Totuși, edilul spune că pe primul loc se situează educația, fiind cel mai important aspect când vine vorba de dezvoltarea unui oraș și „ieșirea din sărăcie”:

„Contează mult susținerea educației. Clujul a fost și este din nou pe primul loc la toate concursurile naționale, fie că e vorba de capacitate sau dimensiunea universitară pentru că am investit consecvent și constant de 20 de ani în educație, iar acum rezultatele se văd. Este o investiție care nu are riscul falimentului, oricât ai investi numai beneficii primești și este principala cale de a ieși din sărăcie. Să știți că nu este o altă cale prin care să ieși din sărăcie decât prin carte. E vorba românului: Ai carte, ai parte. Prin educație prosperi, ai șansa la un salariu mai bun și mai târziu nu cazi în povara statului cu întreținere socială sau alte elemente”, a mai spus Boc.

Boc: „Punem accent pe profesioniști și transparență”

Pentru a menținem strategia de dezvoltare a economiei eficientă,

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!