Press "Enter" to skip to content

Clasamentul judetelor cu cei mai mulți kilometri de autostradă. Clujul, în TOP 10.

Distribuiți acest articol!

Economie

Anul trecut, România a depășit pragul de 1.000 km de autostradă și drum expres. Clujul se plasează în top 10 în cadrul județelor cu cei mai mulți kilometri de autostradă.

Topul județelor cu cei mai mulți kilometri de drumuri rapide/Foto: Deschiderea circulației pe secțiunea Chețani-Câmpia Turzii (A3), 21 decembrie 2023/Foto: CNAIR Facebook.com

Potrivit datelor oficiale, în 2024, România are contracte de infrastructură în execuție pentru mai bine de 800 de km de drum de mare viteză. Pe baza unor scenarii optimiste, în total, la finalul acestui an ar putea fi dați în folosință peste 150 de km de autostradă și drum expres. În prezent, România numără 1.074 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, odată cu inaugurarea secțiunii Chețani-Câmpia Turzii (A3), dar și a deschiderii traficului pe segmentul Nușfalău-Suplacu de Barcău, din septembrie 2023.  CITEȘTE ȘI: S-a deschis circulația pe secțiunea Chețani-Câmpia Turzii a Autostrăzii Transilvania! „Este o inaugurare curată, fără artificii birocratice”. VIDEOÎn același timp, 21 de județe au încheiat anul trecut fără niciun kilometru de autostradă.  Potrivit unui clasament al județelor cu cel mai mare număr de kilometri de autostradă, Clujul se plasează pe locul șapte. De altfel, potrivit specialiștilor, lungimea autostrăzilor/drumurilor expres pe județe este în strânsă legătură cu dezvoltarea economică a acestora.Clujul, în TOP 10 după numărul de kilometri de autostradăHarta distribuției kilometrilor de drumuri rapide pe fiecare județ, la finalul anului 2023, plasează Timișul pe prima poziție, fiind județul cu cea mai dezvoltată infrastructură rutieră (drumuri de mare viteză) 106 kilometri de autostradă (A1 și A6). Pe locul secund este Călărași cu 103 kilometri din Autostrada Soarelui A2. De asemenea, județul Alba este inclus în TOP 3, cu 98 de kilometri de autostradă (A1 și A10).Clasamentul județelor cu cei mai mulți kilometri de drumuri rapide:-Timiş 106-Călăraşi 103-Alba 98-Bucureşti + Ilfov 91-Constanţa 88-Hunedoara 81-Cluj 79-Olt 72-Sibiu 67-Arad 65-Mureş 44-Argeş 40-Giurgiu 32-Dâmboviţa 31-Prahova 30-Ialomiţa 17-Bacău 16-Sălaj 14-Braşov 6-Bihor 5 Distribuția kilometrilor de drumuri rapide pe fiecare județ, la finalul anului 2023/Foto: pecifre.roPe de altă parte, 21 de județe din România termină anul 2023 fără niciun kilometru de autostradă și drum expres: Bistriţa-Năsăud 0 km, Botoşani 0 km, Brăila 0 km, Buzău 0 km, Caraş-Severin 0 km, Covasna 0 km, Dolj 0 km, Galaţi 0 km, Gorj 0 km, Harghita 0 km, Iaşi 0 km, Maramureş 0 km, Mehedinţi 0 km, Neamţ 0 km, Satu Mare 0 km, Suceava 0 km, Teleorman 0 km, Tulcea 0 km, Vâlcea 0 km, Vaslui 0 km, Vrancea 0 km. Astfel, dezvoltarea rețelei de drumuri rapide este încă deficitară în multe județe ale României.PIB-ul pe cap de locuitor, mai mare cu 25% în județele care au cel puțin un tronson de autostradăPotrivit unei analize UBB realizate în toamna anului trecut, PIB-ul pe cap de locuitor este cu 25% mai mare în județele care au cel puțin un tronson de autostradă față de județele fără autostradă.Din nefericire, până în prezent, România a reușit să realizeze în medie mai puțin de 45 de kilometri de autostradă pe an.CITEȘTE ȘI: România nu reușește să treacă „pragul mediocrității” la construcția de autostrăzi.

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!