Press "Enter" to skip to content

Chirurgi clujeni întorși din străinătate, determinați să facă sistemul medical mai bun: „Aplicăm la noi în țară ce am învățat, în beneficiul pacienților”

Distribuiți acest articol!

Sănătate

Chirurgii vasculari s-au reunit la Cluj-Napoca, pentru Congresul SRCV. Evenimentul îi are în centru pe medicii reîntorși din străinătate, care sunt determinați să îmbunătățească chirurgia vasculară de acasă.

Deschiderea Congresului de Chirurgie Vasculară la Cluj / Foto: monitorulcj.ro

2023 este un an special pentru Societatea Română de Chirurgie Vasculară (SRCV), dar și pentru chirurgia vasculară din Cluj-Napoca. Pentru prima dată, Congresul de Chirurgie Vasculară se organizează la Cluj-Napoca,  în perioada 18-20 octombrie, unde se marchează 10 ani de la înființarea SRCV, dar și revenirea în țară a unor chirurgi clujeni de excepție. Evenimentul de deschidere a Congresului de Chirurgie Vasculară / Foto: monitorulcj.ro„Este debutul celui de-al șaselea Congres al Societății de Chirurgie Vasculară, relativ tânără, care celebrează anul acesta 10 ani de zile. Este o premieră. E prima dată când congresul are loc la Cluj (…) Motto-ul acestui congres este «Celebrating. new beginnings». Am ales explicit acest motto pentru că, fiind 10 ani – celebrăm, ne aducem aminte de ce am realizat până acum, și «new beginnings» pentru că ne propunem noi începuturi, direcția pe care vrem să o dăm de acum înainte societății și a chirurgiei vasculare românești”, a spus dr. Horațiu Coman la evenimentul de deschidere a Congresului, președintele comitetului local de organizare.Dr. Horațiu Coman (stânga) și Mihai Ionac, secretarul general al SRCV (dreapta) Dr. Horațiu Coman este un chirurg vascular care a profesat în Germania și s-a întors recent la Cluj, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU). Pentru monitorulcj.ro, dr. Horațiu Coman a declarat că întoarcerea sa în România a fost tumultoasă, însă el și colegii săi sunt determinați să facă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește chirurgia vasculară: „Planuri sunt multe și încercăm să le facem pas cu pas, cu pași mici. Unde vrem să ajungem este departe. Sperăm cu echipa pe care încercăm să o dezvoltăm aici să progresăm în toate aspectele chirurgiei vasculare și de la an la an să aducem încă ceva în plus. Perioada de la revenire este destul de tumultoasă, pentru că regulile în sistemul medical românesc sunt puțin diferite de cele din Germania și a trebuit să găsim exact cheile prin tot hățișul acesta birocratic, în așa fel încât să ne putem descurca și să avem cât de cât ceea ce ne trebuie pentru a face pași în față. Însă noi suntem luptători din fire și nu cedăm la greu”, a declarat dr. Horațiu Coman pentru monitorulcj.ro. CITEȘTE ȘI:Al 9-lea Congres European de Ecoendoscopie se desfășoară la Cluj! Demonstrații live din sala de operațieCunoștințe acumulate în clinici din străinătate, aplicate la ClujLa Congres, am stat de vorbă și cu Conf. Dr. Octavian Andercou, medic primar chirurgie vasculară, care are o pregătire internațională bogată în Suedia și Germania. Dr. Octavian Andercou (stânga) și Mihai Ionuc (dreapta) la deschidere congresului / Foto: monitorulcj.roPotrivit Dr. Andercou, participanții la congres vor afla informații valoroase de la medici din străinătate, pe care vor putea să le pună în practică și în România: „Tradiția chirurgiei vasculare în Cluj a început în urmă cu peste 45 de ani.

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!